

SMAK
WYTRAWNE
KRAJ
WŁOCHY6 szt
RABAT
3 %
12szt
RABAT
6 %
6 szt
RABAT
3 %
12szt
RABAT
6 %
TU NARODZIŁA SIĘ PIERWSZA WŁOSKA SZKOŁA WINIARSTWA
Ziemie Treviso od najdawniejszych czasów okazały się szczególnie odpowiednie do uprawy winorośli, dobrze chronione przed Alpami przed zimnymi północnymi wiatrami, ogrzewane przez bryzy Adriatyku, a przede wszystkim dla szczęśliwego składu gleby i mądrości pokolenia, które do winorośli i zawsze poświęcały inteligencję, naukę i pracę dla wina. Sercem tego krajobrazu jest Conegliano, niegdyś nazywane perłą Wenecji Euganejskiej, które do dziś zachowuje niezrównany urok. Tu narodziła się pierwsza włoska szkoła winiarstwa i enologii, jedna z pierwszych na świecie, szerząc nowoczesną kulturę winiarską na tym obszarze, która pozwoliła na odnowę systemów uprawy winorośli i dziś produkuje wysokiej jakości wina.
ODNAJDZIEMY DELIKATNE I ELEGANCKIE AROMATY BIAŁYCH KWIATÓW
Wino Spumante – musujące, bardzo rzeźkie i orzeźwiające. Zrobione z kupażu szczepów glera, chardonnay, pinot blanc. W nosie odnajdziemy delikatne i eleganckie aromaty białych kwiatów. Bardzo mineralne o smaku cytrusów, jabłek, brzoskwiń i gruszki. Stanowi ciekawą alternatywę dla pochodzącego z tego samego regionu prosecco.
MOŻNA ZAPROPONOWAĆ PSTRĄGA PIECZONEGO Z ZIOŁAMI
Sprawdzi się jako aperitif, chociaż nie tylko. Proponujemy podać go z daniami zawierającymi ryby np. łosoś czy dorada. Ale też jako miły dodatek do sałatki z awokado. Natomiast patrząc na produkty lokalne można zaproponować pstrąga pieczonego z ziołami i cytryną – to będzie dobre połączenie.