Pinot Grigio – połączenie tego, co najlepsze we francuskich i włoskich winach
Pinot Grigio to szlachetny francuski szczep, który do mistrzostwa doprowadzili Włosi. Obecnie Pinot Grigio cieszy się ogromnym uznaniem w Ameryce, Wielkiej Brytanii, a także Chinach i Japonii. Coraz modniejszy jest także w Polsce.
...Pinot Grigio – połączenie tego, co najlepsze we francuskich i włoskich winach
Pinot Grigio to szlachetny francuski szczep, który do mistrzostwa doprowadzili Włosi. Obecnie Pinot Grigio cieszy się ogromnym uznaniem w Ameryce, Wielkiej Brytanii, a także Chinach i Japonii. Coraz modniejszy jest także w Polsce.
Pinot Grigio - co to za szczep?
Pinot Grigio pochodzi z francuskiej Alzacji, ale światową sławę zdobyły wina na bazie tego szczepu produkowane we Włoszech. Największym uznaniem cieszą się te z winnic Friuli- Wenecji Julijskiej. Odmianę tę spotkamy także pod nazwą Pinot Gris.
Co wyróżnia smak i aromat wina ze szczepu Pinot Grigio?
Wina na bazie Pinot Grigio cechuje niewielka kwasowość i orzeźwiający aromat brzoskwiń, ananasa oraz mango. We włoskim Pinot Grigio dochodzą do tego jabłkowo-cytrusowe akcenty, a w wersji francuskiej - kwiatowe. Kolejną różnicą jest struktura wina. Podczas gdy Włosi preferują lekkie wina, Francuzi tworzą cięższe, zdolne do dłuższego leżakowania kompozycje.
Z czym pić Pinot Grigio?
Włoskie Pinot Grigio najlepiej zestawić z makaronami, risotto, pancettą czy bruschettą. Dobrze się sprawdzi w towarzystwie deski serów i jako samodzielny aperitif. Także drób, ryba czy owoce morza będą świetnie smakowały z subtelnym Pinot Grigio. Białe wino na bazie tego szczepu, produkowane w Alzacji, może się śmiało zmierzyć nawet z czerwonym mięsem albo sushi.
Warto spróbować Pinot Grigio ze schłodzonego w zamrażalniku kieliszka.