Hit Toskanii - Sangiovese
Poznaj podstawę jednego z najchętniej wybieranych czerwonych win wśród włoskich smakoszy.
Skąd się wywodzi szczep Sangiovese?
Historię Sangiovese można prześledzić do XVIII wieku, chociaż prawdopodobnie jest o wiele starsza. Sangiovese wywodzi się ze środkowych czytaj dalej >>
Hit Toskanii - Sangiovese
Poznaj podstawę jednego z najchętniej wybieranych czerwonych win wśród włoskich smakoszy.
Skąd się wywodzi szczep Sangiovese?
Historię Sangiovese można prześledzić do XVIII wieku, chociaż prawdopodobnie jest o wiele starsza. Sangiovese wywodzi się ze środkowych Włoch i stanowi najczęściej uprawianą ciemną odmianę winorośli w tym kraju. Służy między innymi do produkcji uwielbianego przez Włochów Chianti, a także wysoko cenionego Brunello di Montalcino. Wchodzi także w skład supertoskanów, czyli win z najwyższej półki, które celowo unikają certyfikatu apelacji, aby mieć większą swobodę w eksperymentowaniu.
Czym się charakteryzuje wino na bazie Sangiovese?
Z Sangiovese powstają trunki o stonowanej kwasowości i harmonijnych garbnikach. Zachwyca miękkim i owocowym smakiem. Świeże wina tej odmiany wyróżniają ciepłe, naturalnie słodkie aromaty truskawek i malin, przełamane pikantnym wykończeniem. Natomiast wraz z dojrzewaniem uwypuklają się w nim głębokie dębowe akcenty.
<< Ukryj szczegóły