Hit Toskanii - Sangiovese

Poznaj podstawę jednego z najchętniej wybieranych czerwonych win wśród włoskich smakoszy.

Skąd się wywodzi szczep Sangiovese?

Historię Sangiovese można prześledzić do XVIII wieku, chociaż prawdopodobnie jest o wiele starsza. Sangiovese wywodzi się ze środkowych 

Hit Toskanii - Sangiovese

Poznaj podstawę jednego z najchętniej wybieranych czerwonych win wśród włoskich smakoszy.

Skąd się wywodzi szczep Sangiovese?

Historię Sangiovese można prześledzić do XVIII wieku, chociaż prawdopodobnie jest o wiele starsza. Sangiovese wywodzi się ze środkowych Włoch i stanowi najczęściej uprawianą ciemną odmianę winorośli w tym kraju. Służy między innymi do produkcji uwielbianego przez Włochów Chianti, a także wysoko cenionego Brunello di Montalcino. Wchodzi także w skład supertoskanów, czyli win z najwyższej półki, które celowo unikają certyfikatu apelacji, aby mieć większą swobodę w eksperymentowaniu.

Czym się charakteryzuje wino na bazie Sangiovese?

Z Sangiovese powstają trunki o stonowanej kwasowości i harmonijnych garbnikach. Zachwyca miękkim i owocowym smakiem. Świeże wina tej odmiany wyróżniają ciepłe, naturalnie słodkie aromaty truskawek i malin, przełamane pikantnym wykończeniem. Natomiast wraz z dojrzewaniem uwypuklają się w nim głębokie dębowe akcenty.

Czytaj więcej >>

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×