Mavrud – ekonomiczna alternatywa dla win bordoskich

Chociaż mało znany szczep, to może stawać w szranki z bordoskimi winnicami.

Skąd się wywodzi Mavrud?

Ojczyzną Mavruda jest Bułgaria. Występuje tam aż pięć wariantów tej odmiany.

Czym się charakteryzuje smak...

Mavrud – ekonomiczna alternatywa dla win bordoskich

Chociaż mało znany szczep, to może stawać w szranki z bordoskimi winnicami.

Skąd się wywodzi Mavrud?

Ojczyzną Mavruda jest Bułgaria. Występuje tam aż pięć wariantów tej odmiany.

Czym się charakteryzuje smak wina Mavrud?

Mavrud jest pełny, wyrazisty i niejednokrotnie porównywany do szczepów bordoskich. Często też jest z nimi łączony – popularne są zwłaszcza kupaże z Merlotem i Cabernet Sauvignon. Dlatego, jeśli smakują Ci francuskie wina, a jednocześnie szukasz czegoś przyjaznego dla budżetu, Mavrud oferuje dobrą jakość w niewielkiej cenie. Jego korzenny bukiet świetnie idzie w parze z czerwonymi mięsami czy deską serów. Zwykle występuje w wersji wytrawnej, ale można też trafić na wyjątkowe, słodkie wina lodowe z tej odmiany. Mavrud może być starzony w beczce i nadaje się do długiego leżakowania w butelce. Mimo że to wino czerwone, najlepiej smakuje schłodzone do 16-18 stopni.

Czytaj więcej >>

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×