Mavrud – ekonomiczna alternatywa dla win bordoskich
Chociaż mało znany szczep, to może stawać w szranki z bordoskimi winnicami.
Skąd się wywodzi Mavrud?
Ojczyzną Mavruda jest Bułgaria. Występuje tam aż pięć wariantów tej odmiany.
Czym się charakteryzuje smak...
Mavrud – ekonomiczna alternatywa dla win bordoskich
Chociaż mało znany szczep, to może stawać w szranki z bordoskimi winnicami.
Skąd się wywodzi Mavrud?
Ojczyzną Mavruda jest Bułgaria. Występuje tam aż pięć wariantów tej odmiany.
Czym się charakteryzuje smak wina Mavrud?
Mavrud jest pełny, wyrazisty i niejednokrotnie porównywany do szczepów bordoskich. Często też jest z nimi łączony – popularne są zwłaszcza kupaże z Merlotem i Cabernet Sauvignon. Dlatego, jeśli smakują Ci francuskie wina, a jednocześnie szukasz czegoś przyjaznego dla budżetu, Mavrud oferuje dobrą jakość w niewielkiej cenie. Jego korzenny bukiet świetnie idzie w parze z czerwonymi mięsami czy deską serów. Zwykle występuje w wersji wytrawnej, ale można też trafić na wyjątkowe, słodkie wina lodowe z tej odmiany. Mavrud może być starzony w beczce i nadaje się do długiego leżakowania w butelce. Mimo że to wino czerwone, najlepiej smakuje schłodzone do 16-18 stopni.