Wino niemieckie – dla miłośników jakości
Niemieckie wina powinny trafiać na nasze stoły znacznie częściej z przynajmniej dwóch powodów. Po pierwsze, znajdują się w czołówce światowych producentów win jakościowych. Po drugie, to trunki, które idealnie komplementują polską kuchnię. Poznajmy więc bliżej wyroby z winnic naszego sąsiada.
Najciekawsze cechy wina niemieckiego
...Wino niemieckie – dla miłośników jakości
Niemieckie wina powinny trafiać na nasze stoły znacznie częściej z przynajmniej dwóch powodów. Po pierwsze, znajdują się w czołówce światowych producentów win jakościowych. Po drugie, to trunki, które idealnie komplementują polską kuchnię. Poznajmy więc bliżej wyroby z winnic naszego sąsiada.
Najciekawsze cechy wina niemieckiego
Winiarstwo niemieckie sięga czasów starożytnych Rzymian. Obecnie jest czwartym co do wielkości producentem wina w Europie, z czego aż 96% to trunki z wyższej półki. Wytwarza się tutaj przede wszystkim wina białe, które wyjątkowo dobrze nadają się do starzenia. Charakterystyczna jest również preferencja win odmianowych nad kupażami. Wreszcie, w winach niemieckich kładzie się nacisk zarówno na wydobycie ze szczepu jego typowych cech, jak i na podkreślenie terroir.
Wino niemieckie – szczepy
Niemieckie białe wino wytrawne produkuje się z najważniejszych światowych odmian, w szczególności Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Blanc i Pinot Gris. Popularnością cieszy się również egzotyczny, kwiatowy Gewürztraminer. To wino uznawane jest za uniwersalne, ponieważ nie tylko zdobywa fanów wśród osób o bardzo odmiennych gustach, ale też połączymy je z niemal każdym daniem, w tym sushi czy pikantną kuchnią azjatycką. Z kolei wino niemieckie Riesling wybornie smakuje z potrawami zwykle niekojarzonymi z winem jak golonka, schabowy, a nawet pierogi z kapustą czy bigos.
Białe szczepy dają również wybitne niemieckie wino musujące.
Spośród win czerwonych najlepiej udaje się w Niemczech Pinot Noir.