Zinfandel - orzeźwienie słonecznej Kalifornii
Intensywnie owocowy aromatyczny szczep znany również pod nazwą Primitivo.
Gdzie znajdują się najważniejsze uprawy szczepu Zinfandel?
Chociaż Zinfandel jest synonimem włoskiego szczepu Primitivo, pod taką nazwą występuje w
Intensywnie owocowy aromatyczny szczep znany również pod nazwą Primitivo. Chociaż Zinfandel jest synonimem włoskiego szczepu Primitivo, pod taką nazwą występuje w Kalifornii. Służy tam przede wszystkim do wyrobu soczystych, półwytrawnych win różowych. Korzenie tej odmiany leżą w Chorwacji, a jedne z najważniejszych upraw znajdują się we Włoszech. Zinfandel może być wykorzystywany do ciężkich, starzonych w beczkach win czerwonych, jak i różowych trunków o wysokiej zawartości alkoholu i wyrazistym smaku. Cechuje się niewielką kwasowością, za to znaczącą taniną. Miłośnicy podkreślają także jego naturalnie słodki posmak. Na bukiet składają się przede wszystkim ciemne i czerwone owoce, jak śliwki, jeżyny, maliny, truskawki i czereśnie. Im cieplejszy klimat jego pochodzenia, tym bardziej intensywne są w nim korzenne, lekko pikantne nuty pieprzu i anyżu. Dodatkowo, beczkowy Zinfandel będzie podszyty dębowymi akcentami. Zinfandel nie jest przesadnie wymagający w uprawie, dlatego cechuje się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Zinfandel to stały towarzysz grillowanych mięs. Warto go również skomponować z daniami w słodszych, owocowych sosach, np. żurawinowym czy śliwkowym. Wegeterianie z powodzeniem zaserwują go do potraw zawierających fasolę. Zwolenników ma również zestawienie z pizzą albo makaronem w sosie pomidorowym.Zinfandel - orzeźwienie słonecznej Kalifornii
Gdzie znajdują się najważniejsze uprawy szczepu Zinfandel?
Czym się charakteryzuje wino ze szczepu Zinfandel?
Z czym pić kalifornijskie wino Zinfandel?