Garnacha – szczep o wielu twarzach
Garnacha to czwarta najczęściej uprawiana na świecie odmiana czerwonych winogron. Poznaj szczep, który równie dobrze czuje się w lekkich winach różowych, co w skoncentrowanych
czytaj dalej >>
Garnacha – szczep o wielu twarzach
Garnacha to czwarta najczęściej uprawiana na świecie odmiana czerwonych winogron. Poznaj szczep, który równie dobrze czuje się w lekkich winach różowych, co w skoncentrowanych winach czerwonych do długiego dojrzewania.
Gdzie znajdują się najważniejsze uprawy Garnacha?
Szczep Garnacha, pod różnymi nazwami, występuje we Francji, w Hiszpanii i we Włoszech. Dotarła także do Nowego Świata. Popularnością cieszy się w Australii, Chile, Argentynie, USA, RPA oraz Izraelu.
Czym się charakteryzuje wino Garnacha?
Charakterystyczne dla wina na bazie Garnacha są intensywne nuty owocowe, zwłaszcza maliny, śliwki, jeżyny i czereśnie. Orzeźwiający smak i niewielka zawartość garbników sprawiają, że powstają z tej odmiany jedne z najlepszych win różowych, a w Kalifornii wytwarza się z niej nawet wina białe.
Z drugiej strony, przy odpowiedniej winifikacji potrafi dać esencjonalne, długowieczne wina czerwone.
We Francji z kolei jest z powodzeniem wykorzystywana do win deserowych.
<< Ukryj szczegóły