Pinot Gris – szlachetne francuskie pochodzenie, włoski doskonały smak
Pinot Gris wywodzi się z Francji, ale to włoskie wina na jego bazie podbiły świat. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się...
czytaj dalej >>
PINOT GRIS
Pinot Gris – szlachetne francuskie pochodzenie, włoski doskonały smak
Pinot Gris wywodzi się z Francji, ale to włoskie wina na jego bazie podbiły świat. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się także w Polsce.
Pinot Gris - co to za szczep?
Pinot Gris ma swoje korzenie we francuskiej Alzacji. Mimo to największym uznaniem pochwalić się mogą białe wina tego szczepu produkowane we włoskim regionie Friuli- Wenecji Julijskiej. Włoskie wina tej odmiany spotkamy pod nazwą Pinot Grigio.
Co wyróżnia smak i aromat wina Pinot Gris?
Wina Pinot Gris odznaczają się niewielką kwasowością oraz świeżym aromatem brzoskwiń, ananasa oraz mango. Do tropikalnych owoców dochodzą we włoskiej wersji orzeźwiające jabłka i cytrusy. Natomiast francuskie Pinot Gris podkreśla raczej nuty kwiatowe. Co więcej, włoskie wina z tej winorośli są lekkie, idealne na aperitif. Z kolei Francuzi celują raczej w cięższe, skłonne do dłuższego leżakowania kompozycje.
Z czym pić Pinot Gris?
Włoskie Pinot Gris pasuje do typowych dań serwowanych z białym winem, jak drób, ryba albo owoce morza. Może być również świetnym dodatkiem do włoskich potraw regionalnych jak makarony w kremowym, jasnym sosie, risotto, pancetta czy bruschetta. Z kolei wyroby Alzacji poradzą sobie nawet z delikatnie przyprawionym czerwonym mięsem czy sushi.
<< Ukryj szczegóły