Jeden z najlepszych włoskich szczepów - Nero D'Avola
Nero d'Avola to wino o autentycznie południowym charakterze. Potrafi być zadziorne, intensywne, napakowane do granic wyrazistymi aromatami, ale nigdy nudne. Poznaj najpopularniejszą czerwoną odmianę Sycylii.
Nero D'Avola - co to za szczep?
Już w nazwie, oznaczającej „czerń z Avoli” zawiera się jedna z...
czytaj dalej >>
NERO D'AVOLA
Jeden z najlepszych włoskich szczepów - Nero D'Avola
Nero d'Avola to wino o autentycznie południowym charakterze. Potrafi być zadziorne, intensywne, napakowane do granic wyrazistymi aromatami, ale nigdy nudne. Poznaj najpopularniejszą czerwoną odmianę Sycylii.
Nero D'Avola - co to za szczep?
Już w nazwie, oznaczającej „czerń z Avoli” zawiera się jedna z charakterystyk tego szczepu. Winorośl ta daje niezwykle ciemne, esencjonalne wina. Bywa porównywana do Syrah z Nowego Świata.
Skąd się wywodzi Nero D'Avola?
Na Sycylię odmianę Nero D'Avola przewieźli Grecy w VIII w.p.n.e. Do dzisiaj stosuje się tu te same metody winifikacji tej winorośli, co prawie trzy tysiące lat temu. Niemal cała światowa produkcja tego szczepu pochodzi z Włoch, chociaż niewielkie uprawy znajdują się także we Francji i USA.
Jak smakuje wino ze szczepu Nero D'Avola?
Nero D'Avola daje skoncentrowane, dobrze zbudowane wina czerwone. Zachwyca stonowaną kwasowością i miękkimi taninami. W młodym winie wybijają się nuty lukrecji, wędzonych śliwek, polnych kwiatów oraz soczystych czerwonych owoców. Świeżości dodają mu aromaty jodu, sosny i eukaliptusa. Im dłużej leżakuje, tym wyraźniejsze stają się natomiast słodkie akcenty czekolady i konfitury. Tradycyjnie z Nero D'Avola wytwarzano wina cięższe, złożone, jednak wraz z rosnącą modą na ten szczep zaczęto łagodzić jego surowy charakter. Obecnie powstają z niego także lekkie, miękkie wina różowe. Współgra z potrawami z ryb, lasagne i czerwonym mięsem.
<< Ukryj szczegóły