Wino różowe
Wino różowe idealnie nadaje się na lato nie tylko dlatego, że najlepiej smakuje schłodzone, ale też z powodu swojego orzeźwiającego owocowego bukietu.
Nic dziwnego więc, że cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Nadal jednak najwięcej różowego wina produkuje się, jak i spożywa we Francji.
Degustacja win różowych to niekończąca się przygoda...
Wino różowe
Wino różowe idealnie nadaje się na lato nie tylko dlatego, że najlepiej smakuje schłodzone, ale też z powodu swojego orzeźwiającego owocowego bukietu.
Nic dziwnego więc, że cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Nadal jednak najwięcej różowego wina produkuje się, jak i spożywa we Francji.
Degustacja win różowych to niekończąca się przygoda ze względu na ich całą paletę odcieni i charakterów. Podczas gdy francuskie rosé przypomina subtelne białe wino, włoskie rosado, zbliżone jest raczej do lekkiego wina czerwonego.
W zależności od kraju pochodzenia wino różowe może przyjemnie zaskakiwać nie tylko wachlarzem smaków i aromatów, ale też metodą wytwarzania.
Jak powstaje różowe wino?
Najczęściej do produkcji różowego wina używa się ciemnych winogron, które poddawane są krótkiej maceracji.
Tam, gdzie niektóre czerwone wina fermentują tygodniami, to wina różowe barwią się na czerwono tylko przez kilka godzin. Gdy wino osiągnie idealny kolor, skórki winogron, będące źródłem czerwonego pigmentu, są usuwane.
Jak można sobie wyobrazić, prawie każda odmiana ciemnych winogron od Cabernet sauvignon zaczynając, może być wykorzystana do produkcji różowego wina. Istnieje jednak kilka popularnych rodzajów winogron, które są do tego bardziej preferowane.
Metoda maceracji jest prawdopodobnie najpopularniejszym sposobem otrzymywania różowego wina, którą wykorzystuje się w takich regionach jak Prowansja i Langwedocja- Roussillon we Francji, gdzie różowe wino jest traktowane na równi z winem białym, i czerwonym.
Z czym podawać różowe wino?
Jaśniejsze odmiany wina różowego doskonale zafunkcjonują w roli aperitifu z deską serów owczych i kozich albo do owoców morza i ryb. Sprawdzą się też z sałatkami. Z kolei wina różowe w ciemniejszym wariancie skomponują się z drobiem i grillowanym mięsem.
Jak podawać różowe wino?
Pełnię bukietu wino różowe rozwija w temperaturze 8 – 10 stopni C, dlatego wstaw je do lodówki przynajmniej na godzinę przed zaserwowaniem.
Dobra wiadomość dla osób na diecie jest taka, że kieliszek rosé to tylko 71 kcal. Wino różowe najlepiej smakuje młode, dlatego nie warto czekać na specjalną okazję, by je otworzyć. Zamiast tego już dziś delektuj się wyjątkowym, rześkim smakiem.
W naszej ofercie znajdziesz kilkadziesiąt win różowych, zarówno z Nowego jak i Starego Świata. Mamy dla Ciebie wino z klasycznych destynacji, jak i mniej znanych, a zdecydowanie wartych odkrycia winnic.