Szczep Bobal
Bobal jest jednym z ciekawszych szczepów pochodzących z Hiszpanii. Nadaje się zarówno do nasyconych smakiem win na co dzień, jak i wykwintnych trunków na specjalną okazję.
Skąd się wywodzi Bobal?
Swoje korzenie ma w hiszpańskiej Walencji, gdzie do dzisiaj stanowi prawie 90% wszystkich upraw. Za najlepsze uważane są te położone na wzgórzach, na wysokości...
czytaj dalej >>
BOBAL
Szczep Bobal
Bobal jest jednym z ciekawszych szczepów pochodzących z Hiszpanii. Nadaje się zarówno do nasyconych smakiem win na co dzień, jak i wykwintnych trunków na specjalną okazję.
Skąd się wywodzi Bobal?
Swoje korzenie ma w hiszpańskiej Walencji, gdzie do dzisiaj stanowi prawie 90% wszystkich upraw. Za najlepsze uważane są te położone na wzgórzach, na wysokości ponad 700 m n.p.m. Tamtejsze znaczne wahania temperatur dobowych dają wina o dużej kwasowości i wyraźnych garbnikach. Swoją popularność Bobal zawdzięcza łatwości w uprawie i skoncentrowanemu smakowi.
Czym się charakteryzuje smak wina Bobal?
Pomimo sześciu wieków tradycji szczep ten został odkryty na nowo stosunkowo niedawno. Po setkach lat produkowania z niego win stołowych na masową skalę, w ostatniej dekadzie winiarze zaczęli wykorzystywać Bobal do produkcji eleganckich, wyważonych win czerwonych.
Młode wina Bobal charakteryzują się soczystą owocowością o wysokiej kwasowości. Cechy te łagodnieją, gdy wina Bobal leżakują w beczkach. Zastępuje je wtedy bardziej zniuansowany bukiet o aromatach czarnych owoców podszytych drewnem.
Bobal dobrze się też sprawdza w kupażach. Do najczęściej spotykanych mieszanek należą Tempranillo i Bobal, czyli dwa ukochane przez Hiszpanów szczepy. W bardziej międzynarodowym wydaniu warto spróbować połączenia Bobala z Cabernet Sauvignon albo Merlotem.
<< Ukryj szczegóły