Szczep Carmenere

Zdarza się, że szczep autochtoniczny dla jednego regionu, robi furorę w oddalonym o tysiące kilometrów kraju. Tak właśnie stało się z francuskim Carmenere, który odnalazł nowy, kochający dom za oceanem.

Carmenere - co to za odmiana?

Szczep Carmenere wywodzi się z Bordeaux we 

Szczep Carmenere

Zdarza się, że szczep autochtoniczny dla jednego regionu, robi furorę w oddalonym o tysiące kilometrów kraju. Tak właśnie stało się z francuskim Carmenere, który odnalazł nowy, kochający dom za oceanem.

Carmenere - co to za odmiana?

Szczep Carmenere wywodzi się z Bordeaux we Francji, chociaż obecnie stanowi najważniejszy gatunek winorośli w Chile. Uważany za przodka bordoskich szczepów, jest mieszanką Cabernet Franc i Gros Cabernet. Do tego stopnia przypomina Merlota, że przez długi czas po jego odkryciu w Chile błędnie uważano, że to właśnie delikatna wersja Merlota.

Gdzie uprawia się Carmenere?

Obecnie niemal nie znajdziemy upraw Carmenere we Francji, ale za to z powodzeniem udają się one we Włoszech. W Nowym Świecie natomiast dominują w Chile.

Jak smakuje wino Carmenere?

Z Carmenere powstają owocowe wina z nutami przypraw. Na podniebieniu rozwijają akcenty gorzkiej czekolady, tytoniu albo skóry. Subtelne garbniki równoważą wyraźnie zaznaczone taniny i zdecydowana kwasowość. Jego pełny, krągły smak jeszcze nabiera głębi podczas dojrzewania w dębowych beczkach.

Z jakimi potrawami łączyć wino Carmenere?

Wytrawne Carmenere pasuje do niemal każdego rodzaju mięsa. Wino chilijskie Carmenere warto podać z dobrze przyprawioną jagnięciną, kaczką czy dziczyzną. Natomiast w wersji wegetariańskiej sprawdzi się z oliwkami, pieczarkami, zieloną papryką czy batatami.

Czytaj więcej >>

Subskrybuj newsletter i otrzymaj RABAT 25 ZŁ!

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×