Szczep Carmenere
Zdarza się, że szczep autochtoniczny dla jednego regionu, robi furorę w oddalonym o tysiące kilometrów kraju. Tak właśnie stało się z francuskim Carmenere, który odnalazł nowy, kochający dom za oceanem.
Carmenere - co to za odmiana?
Szczep Carmenere wywodzi się z Bordeaux we
czytaj dalej >>
Szczep Carmenere
Zdarza się, że szczep autochtoniczny dla jednego regionu, robi furorę w oddalonym o tysiące kilometrów kraju. Tak właśnie stało się z francuskim Carmenere, który odnalazł nowy, kochający dom za oceanem.
Carmenere - co to za odmiana?
Szczep Carmenere wywodzi się z Bordeaux we Francji, chociaż obecnie stanowi najważniejszy gatunek winorośli w Chile. Uważany za przodka bordoskich szczepów, jest mieszanką Cabernet Franc i Gros Cabernet. Do tego stopnia przypomina Merlota, że przez długi czas po jego odkryciu w Chile błędnie uważano, że to właśnie delikatna wersja Merlota.
Gdzie uprawia się Carmenere?
Obecnie niemal nie znajdziemy upraw Carmenere we Francji, ale za to z powodzeniem udają się one we Włoszech. W Nowym Świecie natomiast dominują w Chile.
Jak smakuje wino Carmenere?
Z Carmenere powstają owocowe wina z nutami przypraw. Na podniebieniu rozwijają akcenty gorzkiej czekolady, tytoniu albo skóry. Subtelne garbniki równoważą wyraźnie zaznaczone taniny i zdecydowana kwasowość. Jego pełny, krągły smak jeszcze nabiera głębi podczas dojrzewania w dębowych beczkach.
Z jakimi potrawami łączyć wino Carmenere?
Wytrawne Carmenere pasuje do niemal każdego rodzaju mięsa. Wino chilijskie Carmenere warto podać z dobrze przyprawioną jagnięciną, kaczką czy dziczyzną. Natomiast w wersji wegetariańskiej sprawdzi się z oliwkami, pieczarkami, zieloną papryką czy batatami.
<< Ukryj szczegóły