Przyjemnie zaskakujące wino nowozelandzkie
Win nowozelandzkich nie trzeba przedstawiać miłośnikom Sauvignon Blanc. Jednak ten dynamicznie rozwijający się winiarski region potrafi zaskoczyć nie tylko wybitnymi klasycznymi białymi szczepami. Dowiedz się, czym jeszcze Nowa Zelandia zdobywa coraz więcej fanów.
Najciekawsze cechy wina nowozelandzkiego
Nowa Zelandia składa...
Przyjemnie zaskakujące wino nowozelandzkie
Win nowozelandzkich nie trzeba przedstawiać miłośnikom Sauvignon Blanc. Jednak ten dynamicznie rozwijający się winiarski region potrafi zaskoczyć nie tylko wybitnymi klasycznymi białymi szczepami. Dowiedz się, czym jeszcze Nowa Zelandia zdobywa coraz więcej fanów.
Najciekawsze cechy wina nowozelandzkiego
Nowa Zelandia składa się z dwóch wysp, z czego każda ma swój własny mikroklimat i odmienny styl wytwarzania win.
Większość winnic znajduje się na Południowej Wyspie, a na całym świecie zasłynął tutejszy urodzajny Marlborough.
Oceaniczny klimat sprzyja winorośli o wysokiej zawartości kwasowości. To dlatego właśnie stąd pochodzi flagowy aromatyczny Sauvignon Blanc.
Natomiast na Północnej Wyspie znajdziemy raczej niewielkie, butikowe winnice. Najwyższą estymą cieszy się tu region Gisborne, gdzie powstają lekkie, łatwe w piciu białe wina. Lokalne trunki potrafią rozwijać niebanalne, bogate bukiety.
Najważniejsze szczepy wina z Nowej Zelandii
Wspomniane już Sauvignon Blanc najczęściej obfituje w aromaty zielonego pieprzu, świeżych ziół i agrestu. Może być też w nim wyczuwalna egzotyczna marakuja.
Warto spróbować również pozostałych białych win Nowej Zelandii jak Chardonnay, Riesling czy Pinot Gris.
Regionalni winiarze proponują te odmiany zarówno w wersji spokojnej, jak i jako wina musujące. Serca koneserów podbija także Gewurztraminer. Z kolei zwolennikom czerwonych win polecamy przede wszystkim Pinot Noir.
Wina nowozelandzkie, więcej informacji w naszym artykule: "Wina nowzelandzkie - nie tylko Sauvignon Blanc".