Wina musujące
Miłośników win musujących ucieszy wiadomość, że nie muszą już czekać do Sylwestra, by znów skosztować smakowitych bąbelków.
Chociaż wino musujące to wciąż najchętniej wybierany trunek na wielkie okazje, coraz częściej pija się go też na co dzień.
Powodów jest wiele: wina z bąbelkami świetnie orzeźwiają podczas upałów, a także łatwo je połączyć z daniami,...
Wina musujące
Miłośników win musujących ucieszy wiadomość, że nie muszą już czekać do Sylwestra, by znów skosztować smakowitych bąbelków.
Chociaż wino musujące to wciąż najchętniej wybierany trunek na wielkie okazje, coraz częściej pija się go też na co dzień.
Powodów jest wiele: wina z bąbelkami świetnie orzeźwiają podczas upałów, a także łatwo je połączyć z daniami, które zwykle sprawiają fanom wina problemy.
Musujące wina pasują zarówno do coraz popularniejszej kuchni orientalnej, jak i potrafią unieść typowo polskie dania oparte na kapuście.
Wśród win musujących najbardziej znany jest szampan i Prosecco.
Godna uwagi jest również hiszpańska Cava. Wina te różnią się sposobem wytwarzania, co wpływa na ich bukiet i najlepszy czas spożycia.
Jak powstaje wino musujące?
Technika produkcji szampana i Cavy wymaga wtórnej fermentacji po zabutelkowaniu. Różnica pomiędzy tymi trunkami leży w długości trwania tego procesu. Podczas gdy szampan leżakuje przynajmniej 15 miesięcy, Hiszpanie dopuszczają do obiegu wina już po 9 miesiącach wtórnej fermentacji.
Prosecco natomiast opiera się na szybszej metodzie fermentacji w wielkim zbiorniku. Taki proces wpływa nie tylko na bardziej przystępną cenę, ale i świeży, cytrusowy bukiet.
Z tych powodów włoskie i hiszpańskie wina musujące najlepiej smakują, gdy są młode, za to szampan nadaje się do długotrwałego starzenia.
Rodzaj wina musującego
Na właściwości win musujących wpływają też użyte odmiany winorośli. Prosecco powstaje z Glery, szczepu o nutach słodkiej gruszki.
Do szampana używa się cytrusowych Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier.
Z kolei Cava powstaje z regionalnych hiszpańskich winorośli Parellada, Macabeo oraz Xarello, które charakteryzują się jabłkowym posmakiem.
Wypróbuj wina musujące z trzech najważniejszych winiarskich regionów Starego Świata i przekonaj się, które z nich najlepiej wpisuje się w Twój gust.
Więcej informacji na temat wina musującego znajdziesz na naszym blogu.
https://old475gy.wybieramwino.pl/blog/wino-musujace-wprowadzenie-b99.html