Nowoczesne wino australijskie
Wino australijskie należy do światowych liderów branży. Jednocześnie, australijskie wina w Polsce pozostają nadal niedoceniane. Niesłusznie! Badania rynku wskazują, że Polacy najchętniej sięgają po wina pełne, gładkie, słoneczne, o słodkich aromatach dojrzałych czerwonych owoców. Taki opis wybitnie pasuje do jednego z najważniejszych szczepów Australii:...
Nowoczesne wino australijskie
Wino australijskie należy do światowych liderów branży. Jednocześnie, australijskie wina w Polsce pozostają nadal niedoceniane. Niesłusznie! Badania rynku wskazują, że Polacy najchętniej sięgają po wina pełne, gładkie, słoneczne, o słodkich aromatach dojrzałych czerwonych owoców. Taki opis wybitnie pasuje do jednego z najważniejszych szczepów Australii: Shiraz.
Jakie są kluczowe szczepy win australijskich?
Około 44 % tutejszej produkcji wina powstaje z zaledwie dwóch odmian winorośli: Shiraz i Chardonnay.
Miłośników tych szczepów w wersji europejskiej czekają przyjemne niespodzianki. Wino australijskie Shiraz wyróżnia się miękkimi garbnikami i umiarkowaną kwasowością. To też wypełniające usta, soczyste wina o wyraźnie owocowym charakterze. W szczególności wybija się porzeczka. Często dojrzewają w dębowych baryłkach, dzięki czemu nabywają głębokich nut czekolady i czarnego pieprzu.
Szerokiego wachlarza doświadczymy także wśród aromatów. Shiraz może kusić słodką lukrecją i suszonymi śliwkami albo intrygować skórą, smołą i czarnym pieprzem. Ten australijski niekiedy wpada też w świeże tony eukaliptusa.
Równie nieprzewidywalne potrafią być wina australijskie białe. Sztandarowe Chardonnay zalicza się do jednego z niewielu jasnych win, które dobrze się starzeją. To z beczki do cytrusowych aromatów dodaje akcenty maślane, dymne i oleiste. Tego typu wina są jędrne, obfite i dobrze nadają się do posiłków. Nie zawiodą także australijskie wina na bazie międzynarodowych szczepów jak Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir czy Sangiovese.
Na czym polega wyjątkowość win australijskich?
Australia z nieznanego nikomu producenta wina błyskawicznie wskoczyła na pozycję czwartego co do wielkości eksportera. Takie niezwykłe osiągnięcie jest zasługą największego zróżnicowania warunków klimatycznych ze wszystkich krajów winiarskich. Dzięki temu lokalne zbiory trwają niemal pół roku!
Jednoszczepowe wina australijskie spodobają się tym, którzy szukają prostoty, ale Australia to także destynacja dla spragnionych nowych smaków. Twórcze kupaże wspiera brak systemu apelacji. Winiarze mogą zatem mieszać ze sobą dowolne gatunki.
Co więcej, w Australii rozdziela się uprawianie winorośli od produkcji wina. Tutejsze kompozycje nie są więc ograniczone do plonów jednej winnicy.
Wreszcie, wino australijskie znane są również z genialnego stosunku ceny do jakości. Dlaczego warto spróbować win z Australii na naszym blogu:
https://old475gy.wybieramwino.pl/blog/wina-z-australii-czy-warto-b75.html