Wino pomarańczowe

Wino pomarańczowe łączy w sobie długoletnią tradycję i współczesne trendy.

W Gruzji, skąd pochodzi, mówi się na nie wino bursztynowe. I rzeczywiście występuje w odcieniach od jasnego złotego po rdzawy brąz. Powstało parę tysięcy lat temu, ale globalną karierę zrobiło...

Wino pomarańczowe

Wino pomarańczowe łączy w sobie długoletnią tradycję i współczesne trendy.

W Gruzji, skąd pochodzi, mówi się na nie wino bursztynowe. I rzeczywiście występuje w odcieniach od jasnego złotego po rdzawy brąz. Powstało parę tysięcy lat temu, ale globalną karierę zrobiło dopiero niedawno.

Jak powstaje pomarańczowe wino?

Wytwarza się je z jasnych winogron, ale w przeciwieństwie do win białych, maceruje się je wraz ze skórkami. Proces ten trwa od paru tygodni do nawet roku. Dzięki temu trunek zyskuje nasycony kolor, a także taniczny smak i bogaty aromat.

Wina pomarańczowe rozwijają głębsze nuty niż lekkie, świeże wina białe. W nosie mogą zawierać pełną paletę: od herbaty, ziół, lub rosołu po kandyzowane owoce, miód i orzechy.

Z czym podawać pomarańczowe wina?

W zależności od kraju pochodzenia i użytych szczepów znacząco różni się ich intensywność, zwłaszcza w zakresie słodyczy i cierpkości. Dzięki temu może być z powodzeniem dobrane do dań na słono, na ostro lub na słodko.

W przypadku przystawek sprawdzi się tradycyjna deska wędlin i serów. Warto pamiętać, że im bardziej dojrzałe sery, tym dłużej powinno być macerowane wino. Sery pleśniowe to lepsze połączenie z łagodnymi odmianami austriackimi albo niemieckimi.

Z kolei subtelna, sycylijska wersja pomarańczowego wina to idealny trunek z owocami morza.

Bursztynowe wina z Włoch idą w parze również z makaronami, tak w śmietanowych, jak i w pomidorowym sosie.

W bardziej kwasowej odsłonie wino pomarańczowe podaj z pikantnym jesiennym gulaszem.

Alkohol ten stanowi też udane tło kuchni azjatyckiej. Wypróbuj zestawienia z curry, sushi lub kimchi.

Z kolei na deser proponujemy wino pomarańczowe i ciasto marchewkowe.

Poznaj aromaty Orange wine

Chociaż wina pomarańczowe wciąż są produktem niszowym, to obecnie wytwarza się je zarówno w winiarskich krajach Nowego, jak i Starego Świata, także w Polsce. Dlatego bez problemu znajdziesz wśród nich takie, które Ci posmakuje.

Pozycja jest warta poznania, ze względu na zróżnicowany smak i całą gamę niepowtarzalnych zapachów.

Chcesz wiedzieć więcej na temat pomarańczowego wina sięgnij po artykuł

https://wybieramwino.pl/blog/wino-pomaranczowe-ekscytujacy-trend-b88.html

Czytaj więcej >>

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×