Nie tylko koszerne wino izraelskie
Wina w Izraelu uprawia się od niedawna, ponieważ samo państwo ma niewiele ponad 70 lat. Mimo to sprzyjający klimat, pozwalający na długi okres zbiorów, przyśpieszył rozwój lokalnego przemysłu winiarskiego.
W ostatnich latach tutejsze trunki nie tylko zdobyły prestiżowe nagrody na międzynarodowych konkursach, ale też potrafiły zaskoczyć...
Nie tylko koszerne wino izraelskie
Wina w Izraelu uprawia się od niedawna, ponieważ samo państwo ma niewiele ponad 70 lat. Mimo to sprzyjający klimat, pozwalający na długi okres zbiorów, przyśpieszył rozwój lokalnego przemysłu winiarskiego.
W ostatnich latach tutejsze trunki nie tylko zdobyły prestiżowe nagrody na międzynarodowych konkursach, ale też potrafiły zaskoczyć takimi ciekawostkami jak izraelskie wino z granatów.
Wino izraelskie - charakterystyka
Izraelczycy eksportują tylko około 20% win, które produkują, dlatego niełatwo natrafić na sklepowej półce na wino izraelskie. Jeśli już uda nam się je upolować, zaskoczą nas wyrazistymi nutami owoców egzotycznych i kandyzowanych. W bukiecie często też obecne są uwodzicielskie nuty kwiatowe. Ciepły klimat regionu sprawia, że pochodząca stąd winorośl jest naturalnie bogata w cukry. To też często wina przeznaczone do leżakowania. Głębi smaku nabierają w beczkach z drewna francuskiego albo amerykańskiego. Największy potencjał starzenia wykazuje Cabernet Sauvignon.
Najważniejsze odmiany wina izraelskiego
Przemysł winiarski w Izraelu opiera się na klasycznych francuskich odmianach, jak Chardonnay, Merlot i Sauvignon blanc. Na popularności zyskują także Gewurztraminer, Muscat, Riesling i Syrah.
Wina koszerne izraelskie – czyli jakie?
Aby wino było uznane za koszerne, musi spełnić szereg wymogów religijnych. Przy jego produkcji dopuszczalni są tylko członkowie gminy żydowskiej płci męskiej. Winogrona na takie wino zbiera się dopiero od czwartego roku owocowania winorośli, a każdego siódmego roku winnica odpoczywa. Dodatkowo, pomiędzy krzewami nie można uprawiać innych roślin. Część tego wina należy też wylać. Koszerność przyczyniła się również do faktu, że większość win z Izraela jest wegańska. Do jego filtracji tradycyjnie nie używa się substancji odzwierzęcych.
Wielu uważa, że tak restrykcyjny proces wytwarzania wpływa na wysoką jakość wina. Chętnie sięgają więc po nie także osoby niereligijne.