Szczep-kameleon, czyli Chenin Blanc
Biały szczep, który równie dobrze czuje się w roli rześkiego aperitifu co starzony w beczce.
Chenin Blanc - co to za szczep?
Chenin Blanc może być naturalnie słodki albo intensywnie kwasowaty. Wszystko zależy od tego, gdzie jest uprawiany i jak przebiega winifikacja. W bukiecie dominują jabłka, pigwa, gruszki i brzoskwinie. W...
Szczep-kameleon, czyli Chenin Blanc
Biały szczep, który równie dobrze czuje się w roli rześkiego aperitifu co starzony w beczce.
Chenin Blanc - co to za szczep?
Chenin Blanc może być naturalnie słodki albo intensywnie kwasowaty. Wszystko zależy od tego, gdzie jest uprawiany i jak przebiega winifikacja. W bukiecie dominują jabłka, pigwa, gruszki i brzoskwinie. W wersji słodkiej rozwija nuty miodu i karmelu. Chenin Blanc często jest składnikiem kupaży z Chardonnay i Semillon.
Skąd pochodzi Chenin Blanc?
Odmiana Chenin Blanc wzięła się z francuskiej Doliny Loary. Jej początki sięgają czternastego wieku. Najprawdopodobniej jest pochodną Traminera, który z kolei dał początek największym światowym szczepom: Sauvignon Blanc i Cabernet Sauvignon. Do najważniejszych francuskich apelacji, gdzie wytwarza się wina Chenin Blanc należy Vouvray, znany z win z późnego zbioru o aromacie miodu i kandyzowanych owoców.
Gdzie znajdują się najważniejsze uprawy Chenin Blanc?
Najwięcej wina Chenin Blanc wytwarza Republika Południowej Afryki. RPA specjalizuje się w wytrawnych trunkach na bazie tego szczepu o soczystym bukiecie owoców tropikalnych. Wybijają się melon, liczi oraz limonka. Co ciekawe, tutejsze Chenin Blanc jest często winem dojrzewającym, najpierw w stalowych kadziach, a następnie w dębowych beczkach. Dzięki temu zachowuje więcej świeżości.
Ogromnym powodzeniem cieszy się również w Argentynie. Chociaż kraj ten kojarzy się raczej z winami czerwonymi, to argentyński Chenin Blanc idealnie balansuje naturalną kwasowość i słodycz, dzięki czemu wybitnie nadaje się na aperitif.