Wyjątkowy biały szczep - Traminer
Białe wina nie muszą pachnieć cytrusami i jabłkami. Jeśli marzą Ci się bardziej egzotyczne kompozycje, sięgnij po Traminera.
...Wyjątkowy biały szczep - Traminer
Białe wina nie muszą pachnieć cytrusami i jabłkami. Jeśli marzą Ci się bardziej egzotyczne kompozycje, sięgnij po Traminera.
Traminer - co to za szczep?
Traminer jest klasyczną odmianą białych winogron, spokrewnioną z Muscatem oraz popularnym zwłaszcza wśród kobiet Gewurztraminerem. Ich bukiety składają się z podobnych składników, ale Traminera jest bardziej stonowany i subtelniejszy.
Gdzie znajdują się najważniejsze uprawy Traminera?
Traminer dominuje w północnych regionach Europy, a zatem Austrii i Niemczech. Warto zwrócić też uwagę na białe wina tego szczepu z Hiszpanii i Włoch. W poszukiwaniu ekonomicznej wersji Traminera o wysokiej jakości, zwróć się w stronę Węgier, Bułgarii, Rumunii, Mołdawii czy Chorwacji. Dotarł on także aż do Australii, USA, RPA oraz Chile. Swoje sukcesy w jego winifikacji ma również Polska.
Czym się charakteryzuje smak i aromat wina na bazie Traminera?
Traminer nadaje się do produkcji wysokiej jakości win wytrawnych, szampańskich czy deserowych. Jego różano-miodowy bukiet nie pozostawia nikogo obojętnym. Zachwycają naturalnie słodkie akcenty, jak miód i konfitura pomarańczowa. Uzupełniają je nuty owoców tropikalnych, ziół czy herbaty.
Z czym serwować Traminera?
Traminer jest winem uznawanym za uniwersalne. Łączy się zarówno z deserami, jak i pikantnymi daniami azjatyckimi. Można go zestawić z sushi czy potrawami z kiszoną kapustą. Często jednak wystarczy deska półtwardych serów.