Prosecco podbija świat

Badania rynku wskazują, że Prosecco pija już 40 milionów Włochów. Jego sprzedaż potrafi przebić francuskiego szampana. Obecnie to najczęściej wybierane wino musujące na świecie. Pokochano je za połączenie innowacji w produkcji wina z jakością i konkurencyjną ceną. Dowiedz...

Prosecco podbija świat

Badania rynku wskazują, że Prosecco pija już 40 milionów Włochów. Jego sprzedaż potrafi przebić francuskiego szampana. Obecnie to najczęściej wybierane wino musujące na świecie. Pokochano je za połączenie innowacji w produkcji wina z jakością i konkurencyjną ceną. Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym winie.

Co to jest Prosecco?

Prosecco to białe wino musujące (spumante), choć można je też spotkać w wersji lekko musującej (frizzante) lub rzadziej stołowej. Najczęściej wytrawne lub półwytrawne. Zawiera 11 procent alkoholu. W przeciwieństwie do większości szczepów, które mogą być uprawiane przy sprzyjających warunkach atmosferycznych w jakimkolwiek kraju, Prosecco produkuje się wyłącznie w prowincjach Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej. Aby zasługiwało na swą nazwę, Prosecco można zmieszać z nie więcej niż 15% innych szczepów winogron i nie mogą to być inne odmiany niż: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Grigio, Verdiso, Bianchetta Trevigiana, lub Perera. Inni producenci mogą jednak korzystać z tej samej odmiany winogrona Glera.

Czym różni się Prosecco od szampana?

Od szampana lub hiszpańskiej Cavy Prosecco odróżnia nie tylko zastrzeżona nazwa, ale też metoda fermentacji. Szampan i Cava poddawane są fermentacji metodą klasyczną, w której powtórna fermentacja odbywa się już w butelkach. Prosecco natomiast wykorzystuje metodę Martinottiego (Charmata), w której wino poddawane jest drugiej fazie fermentacji w tzw. autoklawie, z której następnie wino przelewa się pod ciśnieniem do butelek. Proces ten zajmuje od 2 do 3 tygodni, co skutkuje winami świeższymi, z bardziej wyczuwalną nutą owocową. To właśnie w krótszym okresie fermentacji skrywa się też sekret niskiej ceny Prosecco. Podczas gdy najtańszy szampan w naszym sklepie, COMTESSE LAFOND Champagne Brut, kosztuje 254 zł, MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC kupisz już za 29,99 zł.

Czym się różnią poszczególne rodzaje Prosecco: Brut, Extra Dry, Dry, Demi-Sec i Sec?

W zależności od poziomu cukru otrzymuje się Prosecco: Brut, Extra Dry, Dry, Demi-Sec lub Sec, a zatem w skali od mocno wytrawnego do półwytrawnego. Ma to tę zaletę, że wino to łatwo dopasować do wszystkich rodzajów potraw: przekąsek, dań głównych, a także deserów. Prosecco jest też bazą popularnych koktajli, na przykład Bellinii, Rossini i Spritz. Jak wybrać dobre Prosecco? Uznaje się, że najlepsze Prosecco pochodzi z górzystego terenu Montello i Asolo oraz z Conegliano-Valdobbiadene. Na butelce powinieneś znaleźć banderolę z oznaczeniem DOC (Denominazione di Origine Controllata – kontrolowane pochodzenie). Prosecco dla wyjątkowo wymagających to Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita – gwarantowane i kontrolowane pochodzenie). Najszlachetniejsze uprawia się na stokach wzgórz, gdzie wszystkie czynności związane z uprawą muszą być wykonywane ręcznie.

Ile kosztuje Prosecco?

Butelkę dobrego Prosecco można znaleźć już za 20 zł, a ceny najlepszych wahają się w zakresie 120-150 zł. Jest to cena bardzo konkurencyjna w porównaniu z szampanem, którego nie znajdziemy w cenie poniżej 160 zł. Jedna z najsłynniejszych winnic Prosecco to ekologiczna La Jara. Działająca już od końca XIX wieku wielokrotnie nagradzana winiarnia wyprodukowała między innymi cenione, delikatne LA JARA Prosecco Frizzante. Wydając odrobinę więcej, znajdziesz się w posiadaniu La Jara Prosecco Spumante Extra Dry. Organiczne Prosecco o długo utrzymujących się bąbelkach zapewnia rozkoszne orzeźwienie, a intensywnie jabłkowy smak dopełnia eleganckiej, świeżej całości.

Jak podawać Prosecco?

Miłośnicy Prosecco uważają, że należy je pić jako samodzielny aperitif. Jednak Prosecco jest też bezpiecznym winem, kiedy nie masz pomysłu, jakie dobrać do potrawy. Uratuje Cię niemal w każdej sytuacji. Skomponuje się z daniami opartymi na rybach i owocach morza, idzie w parze z białym mięsem, makaronami i serami, a także z pikantnymi posiłkami i wreszcie deserami. Niska temperatura wyzwala głębię jego aromatów i smaków. Optymalna temperatura to 6-8°C.

Polecane słodkie Prosecco

Prosecco zwykle występuje w wersji wytrawnej, bardzo wytrawnej lub półwytrawnej. Dlatego to jego półwytrawny rodzaj można uznać za ten odpowiedni dla zwolenników słodszych trunków. Do tej kategorii należy MOINET Prosecco DOC Frrizzante. Lekko musujące wino pachnie białymi owocami z trawą cytrynową. W smaku wyczuwalne jest zielone jabłuszko, soczysta brzoskwinia i cytryna. Nadaje się do picia jako aperitif lub akompaniament delikatnych deserów. Świetnie zgra się też z przekąskami na bazie warzyw albo daniami kuchni włoskiej.

Polecane wytrawne Prosecco

Z wytrawnych Prosecco warto spróbować eleganckiego SACCHETTO Prosecco Valdobbiadene. Wytwarza się je z wyselekcjonowanych winogron z Valdobbiadene, czyli oryginalnego regionu Prosecco. Obecnie rejon, w którym produkować można to wyjątkowe wino, znacznie się poszerzył, ale wielu twierdzi, że to właśnie z tradycyjnego obszaru pochodzi to najlepsze. Przyczyną są idealne warunki klimatyczne: nasłonecznienie połączone z chłodniejszym górskim powietrzem. Wysokie amplitudy są sekretem rozwoju aromatycznych, esencjonalnych winogron. Dowodów nie trzeba szukać daleko: SACCHETTO Prosecco Valdobbiadene jest intensywnie owocowe, z nutami jabłka, gruszki, oraz białych kwiatów. Do jego zalet należy też delikatny, soczysty smak i harmonijna struktura. Bonusem jest stylowa czarna butelka z wytłoczeniami, doskonała, jeśli Prosecco kupujesz na prezent.

Czytaj więcej >>

Subskrybuj newsletter i otrzymaj RABAT 25 ZŁ!

Subskrybuj newsletter i otrzymaj RABAT 25 ZŁ!

Subskrybuj newsletter i otrzymaj RABAT 25 ZŁ!

Subskrybuj newsletter i otrzymaj RABAT 25 ZŁ!

Subskrybuj newsletter i otrzymaj RABAT 25 ZŁ!

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×