Prosecco podbija świat
Oszałamiająca kariera Prosecco
Badania rynku wskazują, że wino Prosecco pija już 40 milionów Włochów oraz zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Jego sprzedaż potrafi przebić nawet francuskiego szampana. Obecnie to najczęściej wybierane wino musujące. Pokochano je za połączenie...
czytaj dalej >>
Prosecco podbija świat
Oszałamiająca kariera Prosecco
Badania rynku wskazują, że wino Prosecco pija już 40 milionów Włochów oraz zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Jego sprzedaż potrafi przebić nawet francuskiego szampana. Obecnie to najczęściej wybierane wino musujące. Pokochano je za połączenie innowacji w produkcji wina z jakością i konkurencyjną ceną. Urzeka
Czym właściwie jest delikatne wino musujące Prosecco?
Prosecco to białe wino musujące (spumante), choć można je też spotkać w postaci lekko musującej (frizzante) lub rzadziej stołowej. Najczęściej jednak w wersji wytrawnej lub półwytrawnej.
Zawiera 11 procent alkoholu. W przeciwieństwie do większości szczepów, które mogą być uprawiane przy sprzyjających warunkach atmosferycznych w jakimkolwiek kraju, Prosecco produkuje się wyłącznie w prowincjach Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecja Julijska.
Aby zasługiwało na swą nazwę, Prosecco można zmieszać z nie więcej niż 15% innych szczepów winogron i nie mogą to być inne odmiany niż: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Grigio, Verdiso, Bianchetta Trevigiana lub Perera. Inni producenci mogą jednak korzystać z tej samej odmiany winogrona Glera.
Czym różni się wino musujące Prosecco od szampana?
Od szampana lub hiszpańskiej Cavy Prosecco odróżnia nie tylko zastrzeżona nazwa, ale też metoda fermentacji. Szampan i Cava poddawane są fermentacji metodą klasyczną, w której powtórna fermentacja odbywa się już w butelkach.
Prosecco natomiast wykorzystuje metodę Martinottiego (Charmata), w której orzeźwiające wino poddawane jest drugiej fazie fermentacji w tzw. autoklawie, z której następnie wino przelewa się pod ciśnieniem do butelek.
Proces ten zajmuje od 2 do 3 tygodni, co skutkuje winami świeższymi, z bardziej wyczuwalną w smaku nutą owocową.
To właśnie w krótszym okresie fermentacji skrywa się też sekret niskiej ceny trunku Prosecco.
Czym się różnią poszczególne rodzaje Prosecco: Brut, Extra Dry, Dry, Demi-Sec i Sec?
W zależności od poziomu cukru otrzymuje się różne rodzaje Prosecco: Brut, Extra Dry, Dry, Demi-Sec lub Sec, a zatem w skali od mocno wytrawnego do półwytrawnego. Ma to tę zaletę, że wino to łatwo dopasować do wszystkich rodzajów potraw: przekąsek, dań głównych, a także deserów. Prosecco jest też znakomitą bazą popularnych koktajli, na przykład Bellinii, Rossini i Spritz.
Jak wybrać dobre wino Prosecco?
Uznaje się, że najlepsze wino Prosecco pochodzi z górzystego terenu Montello i Asolo oraz z Conegliano-Valdobbiadene. Na butelce powinieneś znaleźć banderolę z oznaczeniem DOC (Denominazione di Origine Controllata – kontrolowane pochodzenie). Prosecco dla wyjątkowo wymagających to Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita – gwarantowane i kontrolowane pochodzenie).
Najszlachetniejsze uprawia się na stokach wzgórz, gdzie wszystkie czynności związane z uprawą muszą być wykonywanie ręcznie. Butelkę dobrego Prosecco można znaleźć już za 20 zł, a ceny najlepszych wahają się w zakresie 120-150 zł.
Cena Proseco jest bardzo konkurencyjna w porównaniu z szampanem, którego nie znajdziemy poniżej 100 zł. Jedna z najsłynniejszych winnic Prosecco to ekologiczna La Jara. Działająca już od końca XIX wieku wielokrotnie nagradzana winiarnia wyprodukowała między innymi doskonały owocowy smak La Jara Prosecco Frizzante.
Jak podawać Prosecco?
Miłośnicy wina Prosecco uważają, że należy podawać je jako samodzielny aperitif np. z użyciem kostek lodu. Jednak Prosecco jest też bezpiecznym winem, kiedy nie masz pomysłu, jakie wino dobrać do potrawy. Uratuje Cię niemal w każdej sytuacji.
Jakie kieliszki do prosecco?
Kieliszki do trunku z bąbelkami nie są bez znaczenia. Ważny jest ich kształt ze względu na utrzymanie niskiej temperatury. Wino musujące powinno być podawane w wysokich i wąskich kieliszkach, dzięki czemu bąbelki utrzymują się na dłużej.
Z czym podawać Prosecco?
Prosecco pasuje do dań opartych na rybach (sushi) i owoców morza. Idealnie komponuje się z białym mięsem, makaronami i serami, a także z pikantnymi posiłkami i wreszcie deserami. Jego aromat i smak wyzwala niska temperatura, dlatego wina Prosecco należy podawać w temperaturze 6-8°C. Najlepiej w takiej sytuacji nie zapominać o kostkach lodu.
Prosecco do drinków?
Chociaż Prosecco z reguły podaje się w roli aperitifu bez dodatków, tylko z użyciem kostek lodu, to w porównaniu do innych win musujących może wystąpić jako idealna baza do drinków. Aby przygotować jeden z najpopularniejszych w smaku aperitifów - aperol spritz sprawdź, który rodzaj wina prosecco będzie najlepszy.
Prosecco to najczęściej wybierane wino musujące.
Prosecco to włoskie białe wino, które podbiło serca koneserów na całym świecie. W samych tylko Włoszech sprzedaje się co roku 40 milionów butelek tego trunku. Już ta informacja sama w sobie jest rekomendacją, biorąc pod uwagę reputację Włochów jako wybrednych smakoszy, zadowalających się tylko tym, co najlepsze. Świeży smak zawdzięcza cytrusowo-jabłkowym aromatom. Może też rozwijać kwiatowe lub lekko warzywne nuty. Idealne wino na lato dzięki swoim orzeźwiającym właściwościom.
Polecane także na uroczystości – sprawdzi się na wesela, świętowanie awansu, chrzciny czy po prostu babski wieczór. Prosecco należy do włoskiej apelacji, chroniącej tradycyjne metody wytwarzania. Z tego względu produkuje się je wyłącznie w regionach Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej. Powstaje ze szczepu winogron glera i może zawierać nie więcej niż 15% innych, ściśle określonych odmian. Do kupażu Prosecco DOC wolno wykorzystać wyłącznie: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Grigio, Verdiso, Bianchetta Trevigiana, lub Perera. Tak rygorystyczne zasady gwarantują zawsze wysoki standard. Mimo że każda butelka Prosecco musi spełniać wymogi apelacji, a obszar jego powstawania jest tak ograniczony, różnice w smaku i aromacie potrafią być znaczące. Istnieją też wśród tej kategorii wina doskonałe na co dzień i takie z wyższej półki, do celebrowania specjalnych okazji.
Wybierając Prosecco, zwróć uwagę na oznaczenia na butelce - podczas gdy znakiem jakości jest skrót DOC, DOCG to wina o gwarantowanych najwyższych standardach. Znaczenie ma także pochodzenie wina - za szczególnie udane uchodzą te z Conegliano-Valdobbiadene. Rejon, w którym powstaje Prosecco wpływa też na metody jego produkcji.
Górzysty teren Valdobbiadene sprawia, że wszystkie procesy związane z uprawą i zbiorami muszą być wykonywane ręcznie. Wpływa to nie tylko na wysoką klasę wina, ale też na jego ekologiczność. Wina Prosecco DOC lub DOCG często mogą pochwalić się certyfikatami, potwierdzającymi ich wegańskość czy organiczne techniki uprawy winorośli. W naszym sklepie internetowym dodatkowo możesz też sprawdzić, które wina poleca Robert Makłowicz. Co więcej, wielu producentów przykłada wagę do eleganckich butelek, a nawet pakuje swoje produkty w ozdobne kartony, dzięki czemu to wino jest wybitnie dobrym pomysłem na prezent.
Prosecco popularnością przewyższa nawet francuskiego szampana.
Od szampana czy hiszpańskiej Cavy wino Prosecco różni się techniką fermentacji. Twórcy Prosecco opracowali metodę Martinottiego, zwaną też Charmata, która wykorzystuje tzw. autoklawy, czyli stalowe kadzie do skrócenia procesu fermentacji. Rezultatem fermentacji w tych metalowych zbiornikach ciśnieniowych zamiast po zabutelkowaniu jest świeższy, intensywnie owocowy smak. Krótszy czas produkcji pozwala też obniżyć koszty i oferować Prosecco w bardzo korzystnej cenie. To właśnie tej atrakcyjnej cenie zawdzięczamy upowszechnienie win musujących.
Przed wynalezieniem Prosecco, wina musujące pijano od wielkiego dzwonu. Jednak wraz z nadejściem ich bardziej przystępnej wersji, okazało się, że winem z bąbelkami można się delektować już nie tylko w Sylwestra. Chociaż Prosecco kojarzy się z bąbelkami, wino musujące Prosecco występuje także w wersji delikatnie musującej lub bez bąbelków. Rodzaje Prosecco zależą od zawartości cukru. Najpowszechniejsze jest Extra Dry, które można określić jako pomiędzy półsłodkim a półwytrawnym. Extra Brut to rzadko spotykane mocno wytrawne Prosecco, a Dry to najsłodsza z jego wersji.
Optymalna temperatura serwowania to 6-8°C, ponieważ schłodzenie uwalnia głębię smaków i aromatów. Butelki Prosecco nie powinno się jednak długotrwale przechowywać w lodówce, bo wpływa to negatywnie na jego bąbelki. Najlepiej schłodzić trunek na parę godzin przed rozlaniem do kieliszków. Prosecco to jeden z najmniej kalorycznych alkoholi. W 100 ml wina prosecco znajduje się zaledwie między 68 a 75 kcal. Wino Prosecco posiada też wiele istotnych dla naszego zdrowia składników, wspomagających pracę serca i regulujących funkcjonowanie układu krwionośnego.
Jak pić Prosecco? Najczęściej pije się Prosecco jako aperitif
Miłośnicy Prosecco chętnie piją je jako aperitif, ale to wino, które sprawdzi się niemal w każdej sytuacji. Prosecco uratuje cię, gdy nie wiesz, z czym sparować daną potrawę. Wiele typów Prosecco DOC o zróżnicowanej zawartości cukru resztkowego sprawia, że komponuje się ono z potrawami z ryb i owoców morza, z białym mięsem, makaronami, sałatkami, warzywami, daniami na ostro, a także z serami i deserami. Jego smak złagodzi pikantne potrawy, a także łączy się z sushi. Miłośników kuchni włoskiej ucieszy wiadomość, że lekkie Prosecco idealnie komponuje się z pizzą ze szpinakiem, rukolą, a także z pizza bianca, czyli taką bez sosu pomidorowego. Sugestii, do czego najlepiej pasuje konkretne musujące Prosecco, możesz też szukać na etykietach butelek.
<< Ukryj szczegóły