Ukryty klejnot - wino słoweńskie
Wina słoweńskie stają się coraz popularniejsze. Polubili je zwłaszcza koneserzy w Wielkiej Brytanii i USA. Jednak niełatwo je upolować, ponieważ popyt znacznie przewyższa podaż. Przekonaj się, dlaczego warto się włączyć do poszukiwań win ze Słowenii.
Krótkie wprowadzenie do win słoweńskich
Słoweńskie
czytaj dalej >>
SŁOWENIA
Ukryty klejnot - wino słoweńskie
Wina słoweńskie stają się coraz popularniejsze. Polubili je zwłaszcza koneserzy w Wielkiej Brytanii i USA. Jednak niełatwo je upolować, ponieważ popyt znacznie przewyższa podaż. Przekonaj się, dlaczego warto się włączyć do poszukiwań win ze Słowenii.
Krótkie wprowadzenie do win słoweńskich
Słoweńskie białe wino stanowi aż 75% rodzimej produkcji trunków z winogron. Dzieje się tak za sprawą klimatu, sprzyjającego jasnym szczepom.
Na charakter lokalnych alkoholi wpływa przede wszystkim bliskość Adriatyku i Alp oraz lokalizacja winnic na tarasach, co gwarantuje niższe temperatury.
Chłód pomaga zachować odpowiednią kwasowość gron, dzięki czemu dają one orzeźwiające wina o cytrusowych bukietach.
Powstają tu przede wszystkim wina odmianowe. Jeszcze niedawno były to szczepy endemiczne, ale powoli wypierają je odmiany międzynarodowe.
Co wyróżnia wina słoweńskie?
Może zaskakiwać, że nawet koneserzy rzadko zwracają się w stronę Słowenii. Nie wynika to jednak z braku win z wyższej półki, a faktu, że eksportuje się jedynie 5% krajowej produkcji tego alkoholu.
Słoweńczycy piją więcej wina niż nawet Włosi. Co więcej, zamiast masowej skali, Słowenia postawiła na kameralne, rodzinne winnice. Chociaż więc wytwory słoweńskie mogą konkurować z najznakomitszymi regionami winiarskimi, to po prostu trudno na nie trafić. Warto więc wykorzystać okazję i zamówić już teraz wino słoweńskie.
Więcej o winach słoweńskich w naszym artykule: "Odkryj nową destynację. Wina słoweńskie".
<< Ukryj szczegóły