Śródziemnomorski Grenache
Mocne i owocowe wino czerwone czy lekkie, świeże wino różowe? Bez względu na to, którego jesteś zwolennikiem, sięgnij po to ze szczepu...
Śródziemnomorski Grenache
Mocne i owocowe wino czerwone czy lekkie, świeże wino różowe? Bez względu na to, którego jesteś zwolennikiem, sięgnij po to ze szczepu Grenache.
Grenache - co to za szczep?
Grenache to inaczej Garnacha, czyli szczep, który pod różnymi nazwami cieszy się powodzeniem zarówno we Francji, Hiszpanii czy Włoszech, jak i w krajach Nowego Świata, w szczególności Argentynie, Chile, Australii, USA oraz RPA.
Czym się wyróżnia wino na bazie szczepu Grenache?
Typowe dla wina opartego na Grenache są świeże nuty owocowe, w tym śliwki, maliny, jeżyny oraz czereśnie. To właśnie temu orzeźwiającemu bukietowi Grenache zawdzięcza opinię jednej z najlepszych odmian do win różowych. Na tym nie kończy się jednak potencjał tego szczepu. Przy odpowiedniej winifikacji służy do produkcji skoncentrowanych, długowiecznych win czerwonych, a we Francji jest z powodzeniem zamieniany w pyszne wina deserowe.
Co ciekawe, rzadko można spotkać wino wykonane tylko z Grenache. Najczęściej miesza się je z Tempranillo, Syrah oraz Merlotem.