Wino dla początkujących i dla koneserów - Merlot
Merlot cieszy się opinią wina niezwykle przyjaznego początkującym smakoszom. Jego subtelny, kremowy smak sprawia, że nawet wina wytrawne nie wydają się cierpkie. Jednocześnie to podstawa najbardziej luksusowych win na świecie.
Merlot...
czytaj dalej >>
MERLOT
Wino dla początkujących i dla koneserów - Merlot
Merlot cieszy się opinią wina niezwykle przyjaznego początkującym smakoszom. Jego subtelny, kremowy smak sprawia, że nawet wina wytrawne nie wydają się cierpkie. Jednocześnie to podstawa najbardziej luksusowych win na świecie.
Merlot - co to za szczep?
Merlot stanowi kluczowy element sławnego na cały świat kupażu bordoskiego. Jego miękkim taninom przypisuje się charakterystyczną dla eleganckich czerwonych win z Bordeaux aksamitność.
Gdzie występuje Merlot?
Merlot uprawiany jest niemal we wszystkich ważniejszych krajach winiarskich. Około połowy światowej produkcji tego szczepu pochodzi z Francji. Liczące się winnice Merlota znajdziemy także w Australii, USA, RPA, Włoszech, Chile oraz Argentynie.
Jak smakuje wino na bazie Merlota?
Merlot to szczep wykorzystywany do najdroższych czerwonych win na świecie. Zawdzięcza to swojej długowieczności, jak i niezwykle plastycznemu bukietowi. Może rozwijać świeże nuty owocowe, zmysłowe kwiatowe lub słodkie czekoladowe. Po dojrzewaniu w beczce nabiera też głębokich akcentów cedru, kawy, dymu, grzybów, karmelu czy ziół.
Do czego podawać wina Merlot?
Ze względu na niezwykłe bogactwo możliwych bukietów, Merlot to winorośl uniwersalna. Może być dopasowany tak do kuchni śródziemnomorskiej, jak i azjatyckiej. Dobrze współgra z większością mięs, grillowanymi warzywami, łososiem, owocami morza czy deską półtwardych serów jak gouda lub ementaler. Nie zawiedzie również zestawiony z ciastem czekoladowym.
<< Ukryj szczegóły