Sauvignon Blanc – biały szczep, który trzeba znać
Sauvignon Blanc zajmuje drugie miejsce na świecie pośród najczęściej uprawianych białych szczepów. Popularniejszy jest jedynie czytaj dalej >>
SAUVIGNON BLANC
Sauvignon Blanc – biały szczep, który trzeba znać
Sauvignon Blanc zajmuje drugie miejsce na świecie pośród najczęściej uprawianych białych szczepów. Popularniejszy jest jedynie Chardonnay.
Skąd się wywodzi Sauvignon Blanc?
Wszystko wskazuje na to, że Sauvignon Blanc pochodzi się z regionu znanego z wielu doskonałych win – francuskiego Bordeaux. Liczące się uprawy znajdują się także w Nowej Zelandii i Chile.
Sauvignon Blanc – co to za szczep?
Winogrona ze szczepu Sauvignon Blanc potrafią zmieniać smak w zależności od stopnia dojrzałości. W związku z tym winiarze mogą uzyskać ciekawe bukiety, łącząc w jednej butelce owoce z różnych miesięcy zbiorów.
Młode grona rozwijają kwiatowo-trawiaste nuty. W trakcie dojrzewania zyskują aromaty brzoskwini, owoców egzotycznych lub agrestu. Podczas winifikacji czasami do tego dochodzą akcenty mineralne.
Co ciekawe, Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii przechodzi dodatkowo fermentację jabłkowo-mlekową. Końcowy efekt zależy także od tego, w czym dojrzewało Sauvignon Blanc. Starzenie w dębowych beczkach tonuje kwasowość I harmonizuje aromaty, natomiast stalowe kadzie skutkują większą świeżością smaku oraz intensywniejszym zapachem.
Wina odmiany Sauvignon Blanc zaleca się otwierać, gdy są młode.
Z czym wypić Sauvignon Blanc?
Schłodzone Sauvignon Blanc jest bardzo często wybierane jako aperitif. Podaj je także do deski kozich serów, drobiu, owoców morza albo ryby. Świetnie komponuje się również z sushi. W wersji wegetariańskiej współgra z sałatkami, pesto czy grillowanymi warzywami.
Z kolei półsłodki Sauvignon Blanc warto połączyć z biszkoptem z białą czekoladą albo sałatek owocowych.
<< Ukryj szczegóły