Francuska klasa i świeżość, czyli szczep Gamay
Szczep znany z wyczekiwanych co roku francuskich win Beaujolais Nouveau zaskakuje rześkością, kojarzoną raczej z winami białymi.
Skąd pochodzi Gamay?
Gamay to czerwony szczep z
czytaj dalej >>
Francuska klasa i świeżość, czyli szczep Gamay
Szczep znany z wyczekiwanych co roku francuskich win Beaujolais Nouveau zaskakuje rześkością, kojarzoną raczej z winami białymi.
Skąd pochodzi Gamay?
Gamay to czerwony szczep z Francji. Powstał z naturalnej krzyżówki aromatycznego Pinot Noir i starożytnego Heunisch Weiss. We Francji stanowi siódmą co do popularności odmianę winorośli czerwonej. Najbardziej rozpowszechnił się w dolinie Rodanu, na południu Burgundii i w dolinie Loary. Szczególnym uznaniem cieszą się wina Gamay z Beaujolais.
Gdzie jeszcze uprawia się Gamay?
Warto również spróbować Gamay produkowanego we Włoszech oraz w USA.
Czym się charakteryzuje smak wina ze szczepu Gamay?
Gamay daje wina balansujące na krawędzi owocowej świeżości i kwiatowej aromatyczności. Dominują truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie, czarna porzeczka, jabłka, gruszki oraz agrest. Głębi w bukiecie dodają nuty karmelu i kakao.
Najczęściej są to trunki przeznaczone do wypicia, gdy są młode, chociaż apelacje oznaczone jako Cru nadają się także do starzenia.
<< Ukryj szczegóły