Francuska klasa i świeżość, czyli szczep Gamay
Szczep znany z wyczekiwanych co roku francuskich win Beaujolais Nouveau zaskakuje rześkością, kojarzoną raczej z winami białymi.
Skąd pochodzi Gamay?
Gamay to czerwony szczep z Szczep znany z wyczekiwanych co roku francuskich win Beaujolais Nouveau zaskakuje rześkością, kojarzoną raczej z winami białymi. Gamay to czerwony szczep z Francji. Powstał z naturalnej krzyżówki aromatycznego Pinot Noir i starożytnego Heunisch Weiss. We Francji stanowi siódmą co do popularności odmianę winorośli czerwonej. Najbardziej rozpowszechnił się w dolinie Rodanu, na południu Burgundii i w dolinie Loary. Szczególnym uznaniem cieszą się wina Gamay z Beaujolais. Warto również spróbować Gamay produkowanego we Włoszech oraz w USA. Gamay daje wina balansujące na krawędzi owocowej świeżości i kwiatowej aromatyczności. Dominują truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie, czarna porzeczka, jabłka, gruszki oraz agrest. Głębi w bukiecie dodają nuty karmelu i kakao. Najczęściej są to trunki przeznaczone do wypicia, gdy są młode, chociaż apelacje oznaczone jako Cru nadają się także do starzenia.Francuska klasa i świeżość, czyli szczep Gamay
Skąd pochodzi Gamay?
Gdzie jeszcze uprawia się Gamay?
Czym się charakteryzuje smak wina ze szczepu Gamay?
Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.
Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
×