Francuska klasa i świeżość, czyli szczep Gamay

Szczep znany z wyczekiwanych co roku francuskich win Beaujolais Nouveau zaskakuje rześkością, kojarzoną raczej z winami białymi.

Skąd pochodzi Gamay?

Gamay to czerwony szczep z 

Francuska klasa i świeżość, czyli szczep Gamay

Szczep znany z wyczekiwanych co roku francuskich win Beaujolais Nouveau zaskakuje rześkością, kojarzoną raczej z winami białymi.

Skąd pochodzi Gamay?

Gamay to czerwony szczep z Francji. Powstał z naturalnej krzyżówki aromatycznego Pinot Noir i starożytnego Heunisch Weiss. We Francji stanowi siódmą co do popularności odmianę winorośli czerwonej. Najbardziej rozpowszechnił się w dolinie Rodanu, na południu Burgundii i w dolinie Loary. Szczególnym uznaniem cieszą się wina Gamay z Beaujolais.

Gdzie jeszcze uprawia się Gamay?

Warto również spróbować Gamay produkowanego we Włoszech oraz w USA.

Czym się charakteryzuje smak wina ze szczepu Gamay?

Gamay daje wina balansujące na krawędzi owocowej świeżości i kwiatowej aromatyczności. Dominują truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie, czarna porzeczka, jabłka, gruszki oraz agrest. Głębi w bukiecie dodają nuty karmelu i kakao.

Najczęściej są to trunki przeznaczone do wypicia, gdy są młode, chociaż apelacje oznaczone jako Cru nadają się także do starzenia.

Czytaj więcej >>

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×