Szczep Garganega – dobre, bo włoskie
Wenecja Euganejska to nie tylko ojczyzna Prosecco. Jeśli lubisz rześkie Wenecja Euganejska to nie tylko ojczyzna Prosecco. Jeśli lubisz rześkie włoskie wina, koniecznie spróbuj także orzeźwiającej Garganegi. Garganega to biały szczep z Włoch, odkryty w XIII wieku. Jest spokrewniony z innym wyśmienitym gatunkiem jasnej winorośli, Trebbiano Toscano. Zajmuje szóste miejsce w tym kraju pod względem największego obszaru upraw. Do najwyżej cenionych win na bazie tej winorośli należy Soave. Garganega dotarła także do Australii, gdzie wytwarza się z niej niezwykle orzeźwiające wina musujące. Szczep Garganega daje wina o świeżym, cytrusowym bukiecie i znacznym poziomie kwaskowatości. Dzięki temu doskonale nadaje się do wytwarzania win słodkich. Jak mało które wino białe, może też dojrzewać w butelkach nawet przez 10 lat.
Czytaj więcej >>
Szczep Garganega – dobre, bo włoskie
Skąd pochodzi Garganega?
Gdzie produkuje się wino Garganega Frizzante?
Czym się charakteryzują wina na bazie Garganegi?
Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.
Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
×