Aromatyczne wino austriackie
Wino kojarzy nam się zwykle z ciepłymi krajami. Niesłusznie. Doskonałe winiarskie wytwory znajdziemy także w Austrii.
Najważniejsze szczepy białych win austriackich
Kosztując austriackie trunki warto sięgnąć przede wszystkim po białe...
Aromatyczne wino austriackie
Wino kojarzy nam się zwykle z ciepłymi krajami. Niesłusznie. Doskonałe winiarskie wytwory znajdziemy także w Austrii.
Najważniejsze szczepy białych win austriackich
Kosztując austriackie trunki warto sięgnąć przede wszystkim po białe wino. Wizytówką austriackiego winiarstwa jest Grüner Veltliner. Jego uprawa zajmuje 30% powierzchni wszystkich winnic. Wina, które z niego powstają cechują się świeżością i wysoką, ale przyjemną kwasowością.
Koneserzy win aromatycznych nie mogą pominąć Gewürztraminera. Zwykle opisuje się je jako wino idealne dla pań ze względu na intensywnie kwiatowy bukiet. Jednak oprócz róży i jaśminu, zachwycają również nuty egzotycznych owoców - marakui oraz liczi. To delikatnie wytrawne wino doskonale nadaje się na spotkania w większym gronie, bo przypadnie do gustu każdemu, bez względu na obeznanie z winami.
Niekwestionowane mistrzostwo osiągnęli też Austriacy w Rieslingach. Ich wina tej odmiany nie mają sobie równych na całym świecie. To niemal zawsze wino wytrawne o doskonałym, szczególnie jak na białe wina, potencjale starzenia.
Im Riesling dojrzalszy, tym mocniejsze w nim są nuty orzechowo- miodowe. Na godną siebie okazję ten wybitny trunek może czekać nawet 20 lat. Polecamy jednak skosztować go znacznie wcześniej! Więcej na temat Rieslinga znajdziesz na naszym blogu https://old475gy.wybieramwino.pl/blog/riesling-wino-idealne-na-lato-b74.html
Kluczowe szczepy czerwonych win austriackich
Miłośnicy czerwonych win powinni natomiast skosztować Zweigelta. Charakteryzuje się wyraźnie owocowym bukietem, wybija się zwłaszcza wiśnia. Może leżakować przez lata. Wśród ciemnych winogron spotkamy się w Austrii także z niezawodnymi Cabernetem Sauvignon i Merlotem.
Jak najlepiej celebrować wino austriackie?
Austriacy słyną z gościnności. W heurigerach, czyli lokalach otwartych tylko przez kilka miesięcy w roku regionalni winiarze serwują swoje wyroby wraz z prostymi daniami typu wędliny i sery. Nazwa tych wyjątkowych barów nawiązuje do młodego wina i oznacza „tegoroczny”. Austriackim winem najlepiej więc cieszyć się w towarzystwie.