Tempranillo - czerwony szczep, któremu niestraszne upały

Hiszpanii nawet w upały sięga się po czerwone wina - pod warunkiem, że to Tempranillo.

Tempranillo – co...

Tempranillo - czerwony szczep, któremu niestraszne upały

Hiszpanii nawet w upały sięga się po czerwone wina - pod warunkiem, że to Tempranillo.

Tempranillo – co to za szczep?

Tempranillo jest jedną z najpopularniejszych odmian winorośli w Hiszpanii. Najpopularniejsza jest w słynnych winiarskich regionach: La Mancha i Rioja. Ta ostatnia celuje zwłaszcza w kupażach na bazie Tempranillo. Świetne efekty powstają z połączenia go z Graciano, które dodaje żywemu szczepowi Tempranillo głębi i intrygujących aromatów drewna.

Czym się charakteryzuje smak i aromat wina Tempranillo?

Tempranillo kojarzy się przede wszystkim ze świeżym bukietem dojrzałych owoców leśnych. Dobrze smakuje schłodzone do 18 stopni.

Co ciekawe, winiarze dopiero stosunkowo niedawno odkryli potencjał Tempranillo. Tradycyjnie wykorzystywano go do prostych trunków do spożycia na co dzień. Okazało się jednak, że przy odpowiedniej winifikacji, Tempranillo może się równać nawet z klasą Cabernet Sauvignon oraz Merlota.

Do dzisiaj większość win na bazie tego szczepu ma lekki, rześki charakter i jest przeznaczona do wypicia jako trunki młode. Warto jednak poszukać Tempranillo starzonego w beczce. Zyskuje on wtedy głębię, gładkość i aksamitność.

Z czym serwować Tempranillo?

Tempranillo dodaje lekkości grillowanym potrawom. Idzie w parze zwłaszcza z mięsem w ziołach oraz jagnięciną. W Hiszpanii podaje się je z sezonowaną szynką albo kiełbasą chorizo. Z serów najlepiej postawić na owcze i brie Natomiast jego półsłodka wersja współgra z lodami lub może być przyjemnym, samodzielnym aperitifem.

Czytaj więcej >>

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×