Wino półwytrawne
Aby uzyskać wino półwytrawne, należy przerwać fermentację, gdy nadal w trunku znajduje się niewielka ilość cukru resztkowego. Oprócz słodkiego posmaku wino półwytrawne cechuje się niewysoką kwasowością i łagodnymi taninami. Z tego powodu to popularny wybór na spotkania w większym gronie.
Jego uniwersalność pomoże sprostać różnorodnym gustom....
Wino półwytrawne
Aby uzyskać wino półwytrawne, należy przerwać fermentację, gdy nadal w trunku znajduje się niewielka ilość cukru resztkowego. Oprócz słodkiego posmaku wino półwytrawne cechuje się niewysoką kwasowością i łagodnymi taninami. Z tego powodu to popularny wybór na spotkania w większym gronie.
Jego uniwersalność pomoże sprostać różnorodnym gustom. Wino półwytrawne może być dobrane zarówno do deseru, jak i dań głównych – mięsnych lub wegetariańskich. Nie należy zapominać o jego przydatności jako aperitif. Czerwone wino półwytrawne z powodzeniem podasz do dań z czerwonego mięsa, w szczególności wołowiny albo wieprzowiny. Natomiast białą wersję skomponujesz z chudym mięsem, typu drób, cielęcina czy ryby. Dobrze też dopełni ono smak makaronu albo grzybów.
Kolejnym zestawieniem wartym wypróbowania jest białe wino półwytrawne z potrawami z grilla i świeżymi warzywami. Półwytrawne wino różowe oraz musujące to z kolei najlepszy kompan dla jagnięciny. Wino półwytrawne różni się od wytrawnego kwasowością i zawartością cukru. Jednak już granica między winem półsłodkim a półwytrawnym bywa trudniejsza do zdefiniowania.
Oba te rodzaje wina są w Polsce najchętniej wybieranym produktem winiarskim. Tego typu trunki zawierają z zasady od 12 do 18 g cukrów na litr, a zatem w kieliszku wina półwytrawnego znajduje się od 75 kcal do 97 kcal. Zawartość alkoholu mieści się w przedziale 10-12%. W naszej ofercie znajdziesz kilkadziesiąt win półwytrawnych z wielu różnych szczepów i regionów.