Montepulciano – szczep na co dzień i na specjalne okazje
Poznaj jeden z ulubionych czerwonych szczepów Włochów.
Skąd się wywodzi Montepulciano?
Montepulciano pochodzi z Włoch i jest tam drugą najchętniej sadzoną czerwoną odmianą, po
czytaj dalej >>
MONTEPULCIANO
Montepulciano – szczep na co dzień i na specjalne okazje
Poznaj jeden z ulubionych czerwonych szczepów Włochów.
Skąd się wywodzi Montepulciano?
Montepulciano pochodzi z Włoch i jest tam drugą najchętniej sadzoną czerwoną odmianą, po Sangiovese. Jej niewielkie uprawy można znaleźć jeszcze tylko w Argentynie.
Czym się charakteryzuje smak wina ze szczepu Montepulciano?<>/h2
Czerwone wina z Montepulciano swoją popularność zawdzięczają niewielkiej kwasowości i subtelnym taninom. Świetnie smakują zarówno świeże, jak i starzone w beczce nawet przez 20 lat. W bukiecie znajdziemy rześką mieszankę malin, wiśni i oregano. Im dłużej leżakują, tym wyraźniejsze stają się też nuty korzenne. Z odmiany Montepulciano powstają również bardzo smaczne, mocne wina różowe.
Z czym pić Montepulciano?
Wytrawne wina z Montepulciano warto połączyć z włoskimi potrawami jak makaron z sosem pomidorowym czy pizza.
<< Ukryj szczegóły