Czerwone wino

Po wino czerwone często sięgają miłośnicy klasyki, ale obfitość form, które może przybierać sprawia, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Czy picie czerwonego wina jest zdrowe?

Czerwone wino słynie nie tylko ze smaku, wartego celebracji, ale i swojego dobroczynnego działania...

Czerwone wino

Po wino czerwone często sięgają miłośnicy klasyki, ale obfitość form, które może przybierać sprawia, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Czy picie czerwonego wina jest zdrowe?

Czerwone wino słynie nie tylko ze smaku, wartego celebracji, ale i swojego dobroczynnego działania na zdrowie.

Kieliszek czerwonego wina dziennie pozytywnie wpływa na serce, procesy trawienne, a nawet przedłuża życie.

Najzdrowsze – a przy okazji najmniej kaloryczne- jest wino wytrawne. 100 g czerwonego wina skrywa około 85 kcal.

Jak podawać czerwone wino?

Chociaż według obiegowej opinii czerwone wino pija się w temperaturze pokojowej, w rzeczywistości smakuje jeszcze lepiej, gdy je lekko schłodzisz. Bogactwo swojego bukietu rozwinie w 15-18°C. Im wino młodsze, w tym niższej temperaturze powinno się je podawać.

Jakie kieliszki do czerwonego wina?

Aby smak wina był jeszcze bardziej przyjemny, napój ten winno się serwować w odpowiednich kieliszkach. Wino czerwone podajemy w kieliszkach dość dużych, wyższych i szerszych niż te, w których pija się wino białe. Kształt kieliszka przypomina tulipana, w którym czasza zwęża się ku górze.

Do jakiego jedzenia pasuje czerwone wino?

Czerwone wino jest wykorzystywane w zakątkach różnych kuchni świata. Niektórzy preferują kontrastować je z jedzeniem, inni wolą, aby idealnie zgrywało się ze smakiem potrawy.

Czerwone wino pasuje do każdego rodzaju mięsa, dań z grilla, włoskich makaronów w pomidorowym sosie, pizzy, a także często jest pite solo. Czerwone wino jest tak popularne ze względu na swoją uniwersalność. Może smakować bardzo rześko i lekko kwaskowato, posiadać pikantne akcenty albo być ciężkie i skondensowane.

Wśród aromatów odnajdziemy świeże owocowe, pikantne korzenne, a także intrygujące ziemiste, dymne, czekoladowe i kawowe nuty.

Dobre czerwone wino?

Na charakter wina wpływa nie tylko jego odmiana, ale także lokalna gleba i klimat. Jeśli często sięgasz po Cabernet Sauvignon z Chile, przekonaj się, czym zaskoczy Cię ten uprawiany we Francji.

Najczęściej wybierane czerwone szczepy to Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz i Pinot Noir, ale warto także spróbować nowoczesnych odmian i kreatywnych kupaży.

W naszej ofercie znajdziesz najlepsze wina czerwone, starannie wyselekcjonowane, z całego świata, zarówno z popularnych destynacji, jak i kameralnych, wartych odkrycia winnic. Sprawdź także czerwone wina ekologiczne i wegańskie.

Czytaj więcej >>

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×