Najwyższy czas odkryć wino rumuńskie
Chociaż o winach rumuńskich słyszy się nieczęsto, Rumunia znajduje się na piątym miejscu w Europie pod względem wielkości obszaru winnic. Produkuje się tu zarówno największe światowe odmiany, jak i ciekawe, lokalne szczepy. Warto więc poznać bliżej dobre wina rumuńskie.
Charakterystyka wina rumuńskiego
Miłośnicy wina doceniają...
Najwyższy czas odkryć wino rumuńskie
Chociaż o winach rumuńskich słyszy się nieczęsto, Rumunia znajduje się na piątym miejscu w Europie pod względem wielkości obszaru winnic. Produkuje się tu zarówno największe światowe odmiany, jak i ciekawe, lokalne szczepy. Warto więc poznać bliżej dobre wina rumuńskie.
Charakterystyka wina rumuńskiego
Miłośnicy wina doceniają rumuńskie produkty przede wszystkim za przystępną cenę. Jednak atrakcyjna jest także ich różnorodność. Na warunki do uprawy winorośli w Rumunii wpływa bliskość morza lub gór, można więc tu uprawiać szeroki wachlarz szczepów – tak białych, jak i czerwonych.
Popularnością cieszą się zwłaszcza wina półsłodkie i półwytrawne. Na brak fanów nie mogą narzekać też wina rumuńskie słodkie, produkowane głównie w północno-wschodniej części Rumunii. Z kolei ze słynnej z filmów i książek o Draculi Transylwanii wywodzi się większość białych win rumuńskich.
Najważniejsze szczepy wina rumuńskiego
Wśród endemicznych produktów rozpoznawalne jest zwłaszcza wino rumuńskie Feteasca Neagra. Wyróżnia się intensywnym bukietem ciemnych owoców leśnych z wyczuwalną ziemistością.
Istnieje też wersja biała tej winorośli - Feteasca Alba. Dobrze znana jest także regionalna słodka Kadarka. Nie brakuje w Rumunii również szczepów rozpoznawalnych na całym świecie jak Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon. Z jaśniejszych odmian przyjęły się tu natomiast Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc i Chardonnay.