Wino hiszpańskie – jakość w dobrej cenie

Hiszpania to jeden z największych światowych producentów wina. Ogromna oferta hiszpańskich win ma swoje niewątpliwe zalety – duża konkurencja sprawia, że wysokiej jakości trunki znajdziemy tu w bardzo dobrej cenie. Z drugiej jednak strony, taka mnogość opcji utrudnia wybór. Postaramy się go Wam ułatwić.

Krótka charakterystyka...

Wino hiszpańskie – jakość w dobrej cenie

Hiszpania to jeden z największych światowych producentów wina. Ogromna oferta hiszpańskich win ma swoje niewątpliwe zalety – duża konkurencja sprawia, że wysokiej jakości trunki znajdziemy tu w bardzo dobrej cenie. Z drugiej jednak strony, taka mnogość opcji utrudnia wybór. Postaramy się go Wam ułatwić.

Krótka charakterystyka hiszpańskiego wina

Hiszpańskie wina są taką potęgą ze względu na sprzyjający klimat, lecz również wielowiekową tradycję. Chociaż wiele receptur jest tutaj przekazywanych z pokolenia na pokolenie, Hiszpanie chętnie też eksperymentują. I to z bardzo udanymi rezultatami!

Wytrawne wino hiszpańskie jest znacznie bardziej cenione niż słodsze wersje tego alkoholu, ale można też znaleźć tamtejsze wybitne deserowe wino typu Malaga.

Osobną kategorię stanowi mocne wino hiszpańskie sherry. Wytwarza się je z winogron Pedro Ximénez, które wysychają na słońcu, aż powstaną skondensowane w smaku i aromacie rodzynki. Dużo też słyszy się o winie hiszpańskim Rioja, skąd pochodzi ulubione w kraju i na świecie Tempranillo.

Najważniejsze szczepy hiszpańskiego wina

Najpopularniejsze hiszpańskie wino to wspomniane już intensywnie owocowe Tempranillo. Wśród czerwonych win warto wymienić też Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, a bardziej regionalnie Bobal i Garnacha. Ten ostatni szczep świetnie się sprawdza także do wyrobu rześkich, soczystych win różowych.

Również zwolennicy białego wina nie będą zawiedzeni. Polecamy zwłaszcza idealne na lato lub do dań z ryb i owoców morza świeże Sauvignon BlancVerdejo oraz Airen. Nie można zapomnieć o jednym z najchętniej wybieranych win musujących, czyli o Cavie. To hiszpańskie wino o złocistej barwie jest odpowiednikiem szampana. Powstaje z regionalnych odmian winorośli coraz częściej z domieszką znanego i lubianego Chardonnay. Leżakuje o prawie połowę krócej niż szampan, przez co zyskuje świeży, jabłkowy posmak. Różnica leży też w cenie – dobrą Cavę kupimy za ułamek ceny, którą musielibyśmy zapłacić za francuską alternatywę.

Wina hiszpańskie, wiecej informacji w naszym artykule: "Wina hiszpańskie. Poznaj smak południa".

Czytaj więcej >>

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×