Niezapomniany aromat Moscato
Moscato bywa nazywane winem o tysiącu twarzach oraz jedynym winem, które pachnie… winogronami. Poznaj bliżej szczep, który trudno pomylić z jakimkolwiek innym.
Moscato – co to za szczep?
Moscato jest uważane za jeden z najstarszych szczepów winorośli. Posiada aż 200 odmian. Nic więc dziwnego, że powstają z niego zarówno Moscato bywa nazywane winem o tysiącu twarzach oraz jedynym winem, które pachnie… winogronami. Poznaj bliżej szczep, który trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Moscato jest uważane za jeden z najstarszych szczepów winorośli. Posiada aż 200 odmian. Nic więc dziwnego, że powstają z niego zarówno wina słodkie, jak i wytrawne czy musujące. Co więcej, może się skrywać pod wieloma nazwami, m.in. Muscat, Muszkatel, Moscatel czy Muszkat. Nie jest jednak synonimem Muscadeta z Loary ani Muscadelle z Bordeaux. Mimo swojej wielości zastosowań i skomplikowanego nazewnictwa, łatwo rozpoznać Moscato po niezwykle intensywnym kwiatowo-egzotycznym bukiecie. Korzenie Moscato sięgają starożytnego Egiptu i Persji. Obecnie znaczące uprawy tej winorośli znajdują się we Francji, Hiszpanii, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Węgrzech, Mołdawii, RPA, Chile, Australii i USA. Nawet starzenie w beczce nie jest w stanie złagodzić bogatego bukietu zapachowego Moscato. To prawdziwa bomba owoców tropikalnych, kwiatów i przypraw, zwłaszcza liczi, piżma, jaśminu i róży. Charakterystyczna jest też naturalna słodycz. Moscato może się z powodzeniem zmierzyć z wyraziście przyprawionymi daniami. Łagodzi pikantność potraw indyjskich, tajskich czy chińskich. Wytrawne wina tego szczepu pasują do drobiu i ryby, a słodkie do serów oraz ciast. Schłodzone Moscato sprawdzi się też samodzielnie, jako aperitif.
Czytaj więcej >>
Niezapomniany aromat Moscato
Moscato – co to za szczep?
Skąd się wywodzi szczep Moscato?
Czym się wyróżnia wino na bazie szczepu Moscato?
Z czym podawać Moscato?
Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.
Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
×