Francuska klasa Semillona
Poznaj eleganckiego, złocistego Semillona.
Skąd się wywodzi Semillon?
Semillon jest szczepem białego wina z Francji. Wykorzystuje się go do win jakościowych w pełnej gamie smakowej – od
czytaj dalej >>
Francuska klasa Semillona
Poznaj eleganckiego, złocistego Semillona.
Skąd się wywodzi Semillon?
Semillon jest szczepem białego wina z Francji. Wykorzystuje się go do win jakościowych w pełnej gamie smakowej – od słodkich po wytrawne. Popularnością cieszy się również w krajach Nowego Świata, zwłaszcza Australii, Nowej Zelandii i RPA.
Czym się charakteryzuje smak i aromat wina Semillon?
W bukiecie Semillona spotkamy świeże nuty owocowe, złagodzone miodową słodyczą i pogłebione subtelnymi akcentami tytoniu. W smaku Semillon jest rześki, o przyjemnej kwasowości. Semillon jest często łączony z innymi odmianami z Bordeaux w celu stworzenia win z najwyższej półki. Uznanie zyskują zwłaszcza połączenia Semillona z Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Na winorośli Semillon można z łatwością wyhodować szlachetną pleśń, przez co jest ona częstym składnikiem doskonałych słodkich win deserowych.
<< Ukryj szczegóły