Długowieczny Monastrell
Poznaj szczep wina, które na godny siebie moment może czekać nawet kilkadziesiąt lat.
Monastrell - co to za szczep?
Monastrell posiada aż kilkadziesiąt synonimów. Najczęściej wymienia się wśród nich Mourvèdre. Szczep Monastrell służy do produkcji intensywnie
Poznaj szczep wina, które na godny siebie moment może czekać nawet kilkadziesiąt lat. Monastrell posiada aż kilkadziesiąt synonimów. Najczęściej wymienia się wśród nich Mourvèdre. Szczep Monastrell służy do produkcji intensywnie czerwonego wina, które wymaga długiego dojrzewania w beczkach. Te z najwyższej półki potrafią być starzone nawet przez dziesiątki lat. Z zasady odmiana ta jest stosowana do kupaży. Jednym z najlepszych połączeń jest Tempranillo i Monastrell. Na tej winorośli opiera się również różowa wersja flagowego hiszpańskiego wina musującego - Cavy. Wina Monastrell wyróżnia znaczna zawartość garbników, dzięki czemu z powodzeniem balansują nawet mocno przyprawione potrawy w stylu śródziemnomorskim. Monastrell wywodzi się z Hiszpanii i to właśnie tam oraz we Francji znajduje się najwięcej jego upraw. Dobre wina na bazie tego szczepu powstają również w Portugalii, USA oraz Australii.
Czytaj więcej >>
Długowieczny Monastrell
Monastrell - co to za szczep?
Gdzie występują najważniejsze uprawy Monastrella?
Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.
Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
×