Długowieczny Monastrell
Poznaj szczep wina, które na godny siebie moment może czekać nawet kilkadziesiąt lat.
Monastrell - co to za szczep?
Monastrell posiada aż kilkadziesiąt synonimów. Najczęściej wymienia się wśród nich Mourvèdre. Szczep Monastrell służy do produkcji intensywnie
czytaj dalej >>
MONASTRELL
Długowieczny Monastrell
Poznaj szczep wina, które na godny siebie moment może czekać nawet kilkadziesiąt lat.
Monastrell - co to za szczep?
Monastrell posiada aż kilkadziesiąt synonimów. Najczęściej wymienia się wśród nich Mourvèdre. Szczep Monastrell służy do produkcji intensywnie czerwonego wina, które wymaga długiego dojrzewania w beczkach. Te z najwyższej półki potrafią być starzone nawet przez dziesiątki lat. Z zasady odmiana ta jest stosowana do kupaży. Jednym z najlepszych połączeń jest Tempranillo i Monastrell. Na tej winorośli opiera się również różowa wersja flagowego hiszpańskiego wina musującego - Cavy.
Wina Monastrell wyróżnia znaczna zawartość garbników, dzięki czemu z powodzeniem balansują nawet mocno przyprawione potrawy w stylu śródziemnomorskim.
Gdzie występują najważniejsze uprawy Monastrella?
Monastrell wywodzi się z Hiszpanii i to właśnie tam oraz we Francji znajduje się najwięcej jego upraw. Dobre wina na bazie tego szczepu powstają również w Portugalii, USA oraz Australii.
<< Ukryj szczegóły