Wino ze szczepu Barbera dla miłośników owoców leśnych
Ta trzecia najpopularniejsza odmiana czerwonego wina we Włoszech może się pochwalić aż ośmioma wiekami historii. Dowiedz się, dlaczego tak chętnie pijają wina tej odmiany znani na świecie smakosze.
Skąd się wywodzi...
czytaj dalej >>
BARBERA
Wino ze szczepu Barbera dla miłośników owoców leśnych
Ta trzecia najpopularniejsza odmiana czerwonego wina we Włoszech może się pochwalić aż ośmioma wiekami historii. Dowiedz się, dlaczego tak chętnie pijają wina tej odmiany znani na świecie smakosze.
Skąd się wywodzi odmiana Barbera?
Barbera to czerwone winogrono, odkryte w Piemoncie we Włoszech. Uprawia się je tam już od XIII wieku.
Gdzie obecnie uprawia się szczep Barbera?
Barbera cieszy się popularnością w Nowym Świecie. Szczególnie cenione uprawy znajdziemy w Argentynie. Do dzisiaj też przodują w rankingach włoskie wina z tego gatunku winorośli. Na szczególną uwagę zasługuje apelacja wina Barbera D’Asti.
Czym się charakteryzuje smak wina Barbera?
Wino ze szczepu Barbera z łatwością rozpoznają nawet osoby, które nie mają aspiracji konesera. Wskazówką jest jego intensywny rubinowo-purpurowy odcień oraz intensywny aromat śliwek i wiśni. W bukiecie często spotkamy też malinę, jagodę, jeżynę i czereśnię. Wina tej odmiany starzone w dębowych beczkach rozwijają również waniliową głębię. Barbera z powodzeniem używana jest do kupaży.
<< Ukryj szczegóły