Cabernet Sauvignon – czerwony szczep numer 1
Cabernet Sauvignon jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych i jednocześnie najwyżej cenionych szczepów wina czerwonego. Przekonaj się, czemu zawdzięcza swoją sławę.
Cabernet Sauvignon - co to za szczep?
Cabernet...
Cabernet Sauvignon – czerwony szczep numer 1
Cabernet Sauvignon jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych i jednocześnie najwyżej cenionych szczepów wina czerwonego. Przekonaj się, czemu zawdzięcza swoją sławę.
Cabernet Sauvignon - co to za szczep?
Cabernet Sauvignon pochodzi z Francji, ale przyjął się w zróżnicowanych klimatach Starego i Nowego Świata. Trudno znaleźć winiarski kraj, który nie uprawiałby Cabernet Sauvignon. Jego popularność to zasługa dwóch cech: szlachetnego smaku, jak i przewidywalności, która pozwala winnicom oferować regularny produkt wysokiej jakości.
Jak smakują wina ze szczepu Cabernet Sauvignon?
Typowe wino Cabernet Sauvignon jest pełne, z wyrazistymi garbnikami i kwasowością. Doskonale nadaje się do leżakowania. Jedne z najstarszych win to często właśnie Cabernet Sauvignon.
Charakterystyczne są dla niego soczyste, owocowe nuty. Jednak często można też w bukiecie natrafić na regionalne akcenty, przykładowo eukaliptusa czy olejku miętowego w Australii. Z reguły winorośl tej odmiany dojrzewająca w chłodniejszym klimacie daje wina o głębokich aromatach cedru albo świeższe wpadające w tony zielonej papryki i trawy. Natomiast wyższe temperatury wydobywają z niego wiśnię, czarne oliwki oraz konfiturę.
Rześkie, odpowiednio kwasowate Cabernet Sauvignon stanowi również doskonałą bazę do wyrobu win różowych. W takiej wersji idealnie współgra z deserami.
Cena Cabernet Sauvignon – czy to wino musi być drogie?
Ze względu na swoje rozpowszechnienie, Cabernet Sauvignon jest zarówno składnikiem wytrawnych win z najwyższej półki, jak i dobrej jakości win stołowych w przystępnej cenie. Znaczenie pod względem ekonomicznym ma też kraj pochodzenia wina. Smaczne Cabernet Sauvignon z Mołdawii kupimy już za niewiele ponad 20 zł.