Chardonnay – czy jest jeszcze coś, czego o nim nie wiesz?
Bezapelacyjnie jeden z najpopularniejszych białych szczepów świata, a jednak wciąż się nie nudzi. Wino Chardonnay to ponadczasowa klasyka, ale jego rozpowszechnienie się w bardzo różnych mikroklimatach sprawia, że z łatwością znajdziemy butelkę tego wina, która pozytywnie zaskoczy.
Skąd się wywodzi Chardonnay?
...Chardonnay – czy jest jeszcze coś, czego o nim nie wiesz?
Bezapelacyjnie jeden z najpopularniejszych białych szczepów świata, a jednak wciąż się nie nudzi. Wino Chardonnay to ponadczasowa klasyka, ale jego rozpowszechnienie się w bardzo różnych mikroklimatach sprawia, że z łatwością znajdziemy butelkę tego wina, która pozytywnie zaskoczy.
Skąd się wywodzi Chardonnay?
Najprawdopodobniej szczep ten pochodzi z Francji, a dokładniej z żyznych okolic Burgundii i Szampanii. Jest spokrewniony z Pinot Gris i wchodzi w skład szampana. Dobrze nadaje się także do innych win musujących.
Współcześnie Chardonnay znajdziemy w większości winiarskich krajów zarówno Starego, jak i Nowego Świata. Nadal ceni się francuskie wino Chardonnay, ale obecnie najwięcej trunków tego szczepu wytwarza się w USA. Kalifornijskie winnice słyną ze starzonych w beczce, maślano-orzechowych wyrobów. Do liczących się producentów należą też Australia, Chile i Włochy.
Jak smakuje wino białe Chardonnay?
Chardonnay jest szczepem bardzo plastycznym, dlatego w zależności od miejsca pochodzenia i użytych technik winifikacji może rozpościerać szeroki wachlarz smaków i aromatów. Z reguły wino Chardonnay z ciepłych regionów charakteryzuje się naturalną słodyczą i tropikalno-brzoskwiniowym bukietem. Z kolei niskie temperatury rezultują nutami mineralnymi, cytrusowymi i jabłkowymi.
Jak mało które wino białe, Chardonnay świetnie się też starzeje. To beczkowe rozwija głęboki posmak gałki muszkatołowej, wanilii oraz masła.
Z czym wypić Chardonnay?
Wino białe to nieodłączny kompan ryb, owoców morza i drobiu. Nie inaczej jest z Chardonnay. To przeznaczone do wypicia, gdy jest młode, stanowi również udane tło dla kremowych kozich serów. Natomiast dojrzałe Chardonnay lepiej zestawić z intensywniejszymi serami, jagnięciną czy śmietanowymi sosami. Wina tej odmiany dobrze też komponują się z potrawami wegetariańskimi.
Jaka jest cena Chardonnay?
Przy tak wielu regionach pochodzenia, Chardonnay dostępne jest w pełnym zakresie cenowym. Świeże Chardonnay do letniego obiadu czy jako aperitif kupisz już nawet za 20 zł, podczas gdy te starzone i przeznaczone do kupaży win z najwyższej półki mogą kosztować powyżej kilkuset złotych.