Jedna z najważniejszych białych odmian, czyli szczep Riesling

Riesling to szczep dający bezpieczne wino, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, żeby dokonać wyboru, a zależy nam na jakości. Jego uprawa jest wymagająca, dlatego produkowanie słabych win z tej winorośli po prostu się nie opłaca.

Skąd się wywodzi Riesling?

Riesling powstał za sprawą naturalnej krzyżówki

Jedna z najważniejszych białych odmian, czyli szczep Riesling

Riesling to szczep dający bezpieczne wino, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, żeby dokonać wyboru, a zależy nam na jakości. Jego uprawa jest wymagająca, dlatego produkowanie słabych win z tej winorośli po prostu się nie opłaca.

Skąd się wywodzi Riesling?

Riesling powstał za sprawą naturalnej krzyżówki Traminera, szczepu Gouais Blanc i dzikiej winorośli. Jego początki sięgają XV wieku w niemieckiej dolinie Renu.

Do dzisiaj największe uprawy Rieslinga znajdują się w Niemczech, jednak święci triumfy także we francuskiej Alzacji i Austrii. Za najlepsze uchodzą Rieslingi z winnic położonych w chłodnym mikroklimacie.

Jedne z najwyżej cenionych Rieslingów pochodzą z sąsiedniej Austrii. Riesling stanowi tam drugą co do wielkości odmianę winorośli. Austriacki Riesling daje wino gęste, pełne, o charakterystycznej końcówce białego pieprzu. Wyróżnia go także wysoka zawartość alkoholu. Produkuje się go tu niemal ekskluzywnie w wersji wytrawnej. Koneserzy zachwycają się zwłaszcza Rieslingami z doliny Wachau, znanej także z wyśmienitych Gruner Veltlinerów i Gewurztraminerów.

Z kolei Riesling z Francji daje wina długowieczne, o dużej mineralności. Doskonale nadają się one na aperitif.

Czym się charakteryzuje smak wina na bazie winorośli Riesling?

Aromatyczny Riesling służy do produkcji trunków o znaczącej kwasowości, orzeźwiającym bukiecie oraz naturalnie słodkim posmaku, nawet w wersji wytrawnej. Obok cytrusów, rozwija także aromaty jabłka, śliwki, brzoskwini, truskawki, owoców tropikalnych lub kwiatów. Tak bogaty bukiet sprawia, że rzadko łączy się go z innymi odmianami.

Z czym podawać Rieslinga?

Wino z Rieslinga jest wysoko uniwersalne, nadaje się nawet do potraw z kiszoną kapustą czy pikantnych dań kuchni orientalnych. Wytrawne nadaje się do typowych potraw do białego wina, jak drób, ryba czy owoce morza. W opcji wegetariańskiej Riesling dobrze współgra z grillowanymi szparagami. Półsłodkiego Rieslinga zestaw natomiast z ciastem owocowym.

Czytaj więcej >>

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×