Jedna z najważniejszych białych odmian, czyli szczep Riesling
Riesling to szczep dający bezpieczne wino, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, żeby dokonać wyboru, a zależy nam na jakości. Jego uprawa jest wymagająca, dlatego produkowanie słabych win z tej winorośli po prostu się nie opłaca.
Skąd się wywodzi Riesling?
Riesling powstał za sprawą naturalnej krzyżówki
czytaj dalej >>
RIESLING
Jedna z najważniejszych białych odmian, czyli szczep Riesling
Riesling to szczep dający bezpieczne wino, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, żeby dokonać wyboru, a zależy nam na jakości. Jego uprawa jest wymagająca, dlatego produkowanie słabych win z tej winorośli po prostu się nie opłaca.
Skąd się wywodzi Riesling?
Riesling powstał za sprawą naturalnej krzyżówki Traminera, szczepu Gouais Blanc i dzikiej winorośli. Jego początki sięgają XV wieku w niemieckiej dolinie Renu.
Do dzisiaj największe uprawy Rieslinga znajdują się w Niemczech, jednak święci triumfy także we francuskiej Alzacji i Austrii. Za najlepsze uchodzą Rieslingi z winnic położonych w chłodnym mikroklimacie.
Jedne z najwyżej cenionych Rieslingów pochodzą z sąsiedniej Austrii. Riesling stanowi tam drugą co do wielkości odmianę winorośli. Austriacki Riesling daje wino gęste, pełne, o charakterystycznej końcówce białego pieprzu. Wyróżnia go także wysoka zawartość alkoholu. Produkuje się go tu niemal ekskluzywnie w wersji wytrawnej. Koneserzy zachwycają się zwłaszcza Rieslingami z doliny Wachau, znanej także z wyśmienitych Gruner Veltlinerów i Gewurztraminerów.
Z kolei Riesling z Francji daje wina długowieczne, o dużej mineralności. Doskonale nadają się one na aperitif.
Czym się charakteryzuje smak wina na bazie winorośli Riesling?
Aromatyczny Riesling służy do produkcji trunków o znaczącej kwasowości, orzeźwiającym bukiecie oraz naturalnie słodkim posmaku, nawet w wersji wytrawnej. Obok cytrusów, rozwija także aromaty jabłka, śliwki, brzoskwini, truskawki, owoców tropikalnych lub kwiatów. Tak bogaty bukiet sprawia, że rzadko łączy się go z innymi odmianami.
Z czym podawać Rieslinga?
Wino z Rieslinga jest wysoko uniwersalne, nadaje się nawet do potraw z kiszoną kapustą czy pikantnych dań kuchni orientalnych. Wytrawne nadaje się do typowych potraw do białego wina, jak drób, ryba czy owoce morza. W opcji wegetariańskiej Riesling dobrze współgra z grillowanymi szparagami. Półsłodkiego Rieslinga zestaw natomiast z ciastem owocowym.
<< Ukryj szczegóły