Kindzmarauli – smak tradycji i zabawy
Niepowtarzalny Kindzmarauli i jego czerwone wino z kraju ucztowania.
Czym się wyróżnia Kindzmarauli?
Kindzmarauli to właściwie nie szczep. Wina w czytaj dalej >>
Kindzmarauli – smak tradycji i zabawy
Niepowtarzalny Kindzmarauli i jego czerwone wino z kraju ucztowania.
Czym się wyróżnia Kindzmarauli?
Kindzmarauli to właściwie nie szczep. Wina w Gruzji czerpią swoje nazwy nie od odmiany winorośli, a od regionu pochodzenia. Do Kindzmarauli wykorzystuje się grona Saperavi, ale tylko te zebrane w pierwszych trzech tygodniach września z krzewów starszych niż 30 lat. Wyjątkowe są nie tylko używane przy tym trunku winogrona, ale też sposób winifikacji. Do dzisiaj stosuje się do powolnej fermentacji gliniane dzbanki kwewri zakopane w ziemi na dwa lata.
Skąd się wywodzi Kindzmarauli?
Kindzmarauli powstaje wyłącznie w Dolinie Alazani ze względu na unikalny mikroklimat i nasyconą nie tylko minerałami, ale też złotem i srebrem glebę.
Czym się charakteryzuje smak wina Kindzmarauli?
Wino gruzińskie Kindzmarauli cechuje pełny, aksamitny smak. Charakterystyczne dla bukietu są wiśnie, jeżyny, morele oraz granat. Wcześnie zatrzymywana fermentacja daje naturalnie słodkie wino. Warto serwować je schłodzone do 10-12° C. Świetnie komponuje się z mięsnymi potrawami, deską serów lub deserami.
<< Ukryj szczegóły