Wino z niepowtarzalnym charakterem - Saperavi
Trudno o drugi kraj równie zakochany w winie co Gruzja. Poznaj najważniejszy szczep z miejsca, które doskonale wie, jak celebrować każdy jego łyk.
Skąd się wywodzi Saperavi?
Saperavi jest bardzo starym szczepem wina...
czytaj dalej >>
SAPERAVI
Wino z niepowtarzalnym charakterem - Saperavi
Trudno o drugi kraj równie zakochany w winie co Gruzja. Poznaj najważniejszy szczep z miejsca, które doskonale wie, jak celebrować każdy jego łyk.
Skąd się wywodzi Saperavi?
Saperavi jest bardzo starym szczepem wina czerwonego z Gruzji. Rośnie przede wszystkim w bardzo cenionym ze swoich trunków regionie Kachetii.
Czym się charakteryzuje smak i aromat wina gruzińskiego Saperavi?
Saperavi może służyć do wyrobu win wytrawnych, słodkich albo półsłodkich. Wyróżnia się ogromnym bogactwem bukietu. Intensywne są w nim zarówno soczyste nuty ciemnych owoców, jak i słodka, korzenna lukrecja czy pikantna pieprzna końcówka. Można się także doszukać akcentów granatu, wiśni, liścia laurowego, czekolady czy tytoniu.
Z kolei taniczność i znaczna kwasowość szczepu sprawiają, że może długo dojrzewać. Niejednokrotnie Gruzini zakopują Saperavi na wiele miesięcy w glinianych dzbanach. Taka powolna fermentacja pod ziemią rezultuje ceglastą fakturą i tradycyjnym, zniuansowanym smakiem.
Gdzie się uprawia Saperavi?
Świetne wina na bazie Saperavi można spotkać także w Mołdawii, a szczep ten dotarł aż do USA i Australii.
Z czym pić Saperavi?
Saperavi to sprawdzone wino do dziczyzny i jagnięciny, chociaż równie dobrze idzie w parze z innymi rodzajami mięs.
<< Ukryj szczegóły