Szczep Glera, bez którego nie byłoby Prosecco
Poznaj szczep, z którego powstaje jedno z najchętniej wybieranych na świecie win musujących.
Co to za szczep?
Glera to nic innego jak odmiana
czytaj dalej >>
Szczep Glera, bez którego nie byłoby Prosecco
Poznaj szczep, z którego powstaje jedno z najchętniej wybieranych na świecie win musujących.
Co to za szczep?
Glera to nic innego jak odmiana białych winogron, które stoją za słynnym Prosecco. Dawniej nazwa Prosecco odwoływała się nie tylko do wina, ale i do samego gatunku winorośli. Jednak od 2009 roku Prosecco stało się zastrzeżoną apelacją i trunki powstające w winnicach poza wyznaczonymi regionami mogą używać jedynie nazwy Glera.
Skąd się wywodzi szczep Glera?
Glera to włoski szczep, a najsłynniejszy wyrób na bazie tej odmiany – Prosecco – może być produkowane w tylko dwóch regionach na świecie: Veneto oraz Friuli-Wenecji Julijskiej.
Czym się charakteryzuje smak wina ze szczepu Glera?
Wina Glera są subtelne i wyważone. Cechują się owocowymi nutami, w szczególności jabłka, gruszki, melona i cytrusów. Mogą także zachwycać aromatem wanilii, miodu albo kwiatów. Świeżość tych win sprawia, że doskonale się sprawdzają jako aperitif, ale potrafią też stworzyć kompozycję z trudnymi do połączenia potrawami typu sushi czy dania azjatyckie.
<< Ukryj szczegóły