Soczyste aromaty Torrontesa
Torrontes to szczep białych winogron, wywodzący się od Muskata. Nic dziwnego więc, że także i ta odmiana zachwyca intensywnym kwiatowo-egzotycznym aromatem.
Gdzie znajdują się najważniejsze uprawy odmiany Torrontes?
Z Torrontesa znana...
Soczyste aromaty Torrontesa
Torrontes to szczep białych winogron, wywodzący się od Muskata. Nic dziwnego więc, że także i ta odmiana zachwyca intensywnym kwiatowo-egzotycznym aromatem.
Gdzie znajdują się najważniejsze uprawy odmiany Torrontes?
Z Torrontesa znana jest przede wszystkim Argentyna. W środowisku koneserów wiele się mówi szczególnie o Torrontesach z Valle de Uco w Mendozie. Po tę winorośl chętnie sięga się także w Hiszpanii i Portugalii. Co ciekawe, pod tą nazwą uprawia się różne niespokrewnione szczepy, przez co potrafi znacząco namieszać w klasyfikacjach.
Czym się charakteryzuje smak i aromat wina ze szczepu Torrontes?
Torrontes sprawdza się przy winach wysokiej jakości. Jest ceniony za rześką kwasowość, gładką konsystencję oraz wyrafinowaną strukturę. W bukiecie wybijają się kwiatowo-owocowe nuty, a na podniebieniu jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie i owoce tropikalne.
Współgra ze słodko-kwaśnymi potrawami kuchni azjatyckiej.