Pinot Noir – poznaj „księcia” wśród szczepów win

Uprawa Pinot Noir wymaga wiele wysiłku i umiejętności, dlatego wina z tego szczepu należą do produktów z najwyższej półki. Nazywany jest nawet „księciem”, a jego szlachetny smak zapewnił mu miejsce w składzie szampana.

...

Pinot Noir – poznaj „księcia” wśród szczepów win

Uprawa Pinot Noir wymaga wiele wysiłku i umiejętności, dlatego wina z tego szczepu należą do produktów z najwyższej półki. Nazywany jest nawet „księciem”, a jego szlachetny smak zapewnił mu miejsce w składzie szampana.

Gdzie znajdują się najważniejsze uprawy Pinot Noir?

Pinot Noir ma swoje korzenie we francuskiej Burgundii. To stamtąd też wywodzą się najbardziej poszukiwane wina tej odmiany.

Chociaż jest niezwykle wymagającym szczepem, Pinot Noir daje tak rewelacyjne wina, że rozprzestrzenił się na cały Stary i Nowy Świat. Świetnie udaje się we Włoszech i Hiszpanii. W Nowej Zelandii jest wręcz najpopularniejszą czerwoną odmianą. Również flagowa odmiana RPA, Pinotage to nic innego jak połączenie Pinot Noir z Cinsault. Chętnie sięgają po niego także winiarze Stanów Zjednoczonych, Chile oraz Australii.

Dobrze radzi sobie też w chłodniejszym klimacie Niemiec, AustriiCzech i Polski. Warto również zwrócić uwagę na ekonomiczne, chociaż nadal fantastycznej jakości wyroby tej odmiany z Węgier, MołdawiiChorwacji, Bułgarii oraz Rumunii.

Czym się wyróżnia smak i aromat wina Pinot Noir?

Pinot Noir cieszy się opinią jednego z najlepszych szczepów win czerwonych. Ma zdumiewająco jasną barwę, dzięki czemu nadaje się do kupażu w białych winach musujących, w tym tego najsłynniejszego - szampana. Wyróżnia go również znaczna kwasowość i delikatna budowa.

Świeże Pinot Noir cechuje owocowy bukiet, z wyrazistymi nutami truskawki, maliny, wiśni oraz czerwonej porzeczki. Im dłużej leżakuje, tym mocniejsze stają się w nim akcenty korzenne. Można się wśród nich doszukać wanilii, dębu, cedru, kokosa, dymu, skóry czy trufli.

Powstają z tej winorośli także świetne wina różowe.

Pinot Noir pasuje przede wszystkim do mięsa i serów.

Czytaj więcej >>

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×