

6 szt
RABAT
3 %
12szt
RABAT
6 %
6 szt
RABAT
3 %
12szt
RABAT
6 %
TĄ ODMIANĘ MOŻNA ZDEFINIOWAĆ SŁOWEM „ŚWIEŻOŚĆ”
Central Valley, jak po hiszpańsku nazywa się Central Valley region uprawy winorośli, jest największym regionem uprawy winorośli w Chile. Rozpoczyna się kilka kilometrów na południe od Santiago, stolicy południowoamerykańskiego kraju winiarskiego i rozciąga się wzdłuż Andów około 400 kilometrów na południe do miasta Parral. Centralna dolina w Chile jest najbardziej znana z czerwonego wina, które jest wytwarzane głównie z Cabernet Sauvignon. Merlot również zapewnia bardzo dobrą jakość. Jednak w niektórych miejscach całkiem dobrze rozwijają się odmiany białe, zwłaszcza Chardonnay oraz Sauvignon Blanc. Tą ostatnią odmianę można zdefiniować tutaj słowem „świeżość”.
CIEKAWOSTKĄ W TYM WINIE JEST SŁONAWA NUTA MINERALNA
Wino Osadia zrobione właśnie ze szczepu Sauvignon Blanc jest doskonałym przykładem klasycznej bieli z Chile. Bardzo aromatyczne, charakteryzujące się cytrusami, zielonym jabłkiem, chrupiącą gruszką i dojrzewającym ananasem. Ciekawostką w tym winie jest słonawa nuta mineralna. Wino jest bardzo dobre dla osób, którym przeszkadza nachalna aromatyczność typowych Sauvignion z Nowej Zelandii.
PROPONUJEMY MULE DUSZONE Z ZIOŁAMI I BIAŁYM WINIE
Jako, że mamy świeże wino to i dania jakie do tego podamy powinny być świeże i zawierać dużo zielonych składników. Grecka sałatka z dodatkiem kurczaka będzie tu dobrym pomysłem. A jako alternatywę proponujemy mule duszone z ziołami i białym winie.
Fajne, lekkie i żywe Sauvignon Blanc z Chile. Typowe wino stołowe bez większych ambicji, ale tez posiadające wystarczająco wiele wdzięku, aby posmakować szerokiemu gronu degustatorów. Trochę kredy, trochę cytryn i jabłek, agrestu. Szorstki finisz.