

6 szt
RABAT
3 %
12szt
RABAT
6 %
6 szt
RABAT
3 %
12szt
RABAT
6 %
WARUNKI SZCZEGÓLNIE KORZYSTNE DLA UPRAWY SZLACHETNYCH ODMIAN WINOROŚLI
Dolina Cental jest jednym z najważniejszych obszarów winiarskich w Chile, cieszy się ogromną sławą od początku nowego tysiąclecia. Globalny apetyt na jego rześkie, aromatyczne wina jest głównym powodem, w połączeniu z determinacją chilijskich winiarzy, aby udowodnić, że mogą produkować więcej wina w dobrej jakości i w dobrej cenie. A drugi powód, dla którego region winiarski Central Valley zaczął uprawiać bardziej aromatyczne i klasyczne odmiany, jest też związany ze specyficznymi warunkami klimatycznymi tego obszaru. Warunki te są szczególnie korzystne dla uprawy szlachetnych odmian winorośli, które wymagają długich okresów dojrzewania i nadają winom znakomitą kwasowość i świeżość. Mimo tego do dziś podstawą uprawy winorośli w tej dolinie jest masowa produkcja prostych win stołowych.
WRAŻENIA SMAKOWE W USTACH SĄ PRZYJEMNIE CIERPKIE I ZARAZEM AKSAMITNE
Wino Osadia Carmenere ma ciemną, purpurową barwę. Zaraz po nalaniu do kieliszka w zapachu wina rozpoznać można aromaty owoców czarnej porzeczki, jeżyny i toffi. Wino najlepiej pić jako młode, dzięki temu cechuje się naturalnym, odmianowym dobrze zbudowanym charakterem. Wrażenia smakowe w ustach są przyjemnie cierpkie i zarazem aksamitne.
PASUJE SZCZEGÓLNIE DO DAŃ Z PIECZONĄ KACZKĄ
Z uwagi na nieskomplikowaną, średnio ciężką budowę trunek pasuje szczególnie do dań z pieczoną kaczką. Co prawda kaczka powinna królować na talerzach, ale równie ważne są też dodatki jakie do niej podamy. Szczególnie polecamy do tego wina kacze udka faszerowane kaszą jaglaną podane z boczkiem i żurawiną.
Sprawdziło się całkiem nieźle jako towarzysz posiłków. Dość przeciętne, łatwo pijalne Carmenere. W zapachu nuty malin i jeżyn z odrobiną pieprzu w tle. W smaku soczyste z delikatnymi taninami, nutą przypraw i tytoniu w końcówce.