- -19,52%

SMAK
WYTRAWNE
KRAJ
CHILEWinorośl przywędrowała do Chile wraz z Europejczykami. Przed ich przybyciem nie istniały lokalne odmiany. Pierwsza winnica powstała więc w Chile dopiero w połowie XVI w. Pierwszy raz w historii wina chilijskie „zalały” Europę już w latach 1870-1890, kiedy to winnice europejskie dziesiątkowała filoksera. Winiarze Chilijscy wykorzystali nadarzająca się okazję gwałtownie rozbudowując eksport wina do Europy.
Głęboka i żywa rubinowa barwa. Piękne aromaty czarnego pieprzu i nuty czerwonych jagód, czekolady, wanilii i śliwki. Na palecie gładkie, z zaokrąglonymi miękkimi taninami i dobrze dobraną kwasowością. Wino bardzo dobrze zrównoważone ze świetnie zintegrowaną beczką. Wspaniały długi finisz.
Świetne chilijskie Carmenere, miękkie i gładkie, delikatne i łagodne, dobrze poukładane. Dominują nuty śliwek, czekolady, mięty, lukrecji i anyżu. Finisz fajnie kontruje to wszystko akcentami czarnego pieprzu i papryki. Fantastyczny stosunek ceny do jakości.