Wino frizzante – poznaj włoskie inspiracje

Kategoria: Parę słów o winie Opublikowany: Komentarze: 0 Polubienia: 1492

Lekko musujące wino z Włoch - frizzante

Aby cieszyć się winem musującym, nie trzeba czekać na Sylwestra. Wina z bąbelkami idealnie orzeźwiają w cieplejsze dni i stanowią uniwersalne dopełnienie większości potraw, nawet tych egzotycznych. Chociaż miłośników bąbelków nie brakuje, pomiędzy nimi a winami spokojnymi jest jeszcze często zapominane wino frizzante. Sprawdź, czym się charakteryzuje i jak je pić.

Wino frizzante - co to za rodzaj wina?

Wino musujące dzieli się ze względu na nasycenie dwutlenkiem węgla na dwie kategorie:

  1. spumante to najpopularniejsze wina z bąbelkami jak większość szampanów, Cava czy Prosecco,
  2. wino frizzante zawiera znacznie mniej CO2, przez co jest znacznie delikatniejsze. Z tego powodu nazywa się je półmusującym albo perlistym. Typowym przykładem jest delikatnie muskające podniebienie portugalskie Vinho Verde.

Czym charakteryzuje się wino frizzante?

Wino półmusujące jest delikatne, rześkie, z mocno owocowym bukietem. Zawiera z reguły mniej alkoholu od wina spumante. Doskonale nadaje się jako aperitif, pasuje też jako wino do sałatek, dań wegetariańskich czy deserów, zwłaszcza tarty owocowej i ciasta drożdżowego. Jego lekkość nie przytłacza potraw i sprawia, że często się je zestawia z drobnymi przystawkami podczas eleganckiej kolacji. Innym tropem będą owoce morza, ryby, jagnięcina, cielęcina albo kurczak.

Jest także nieocenionym składnikiem koktajli owocowych. W przypadku tego trunku nie należy czekać z otwarciem butelki, ponieważ najlepiej smakuje, gdy jest młode. Nie nadaje się też do długiego przechowywania po odkorkowaniu.

Wreszcie wino frizzante może być ciekawą alternatywą jako wino na wesele, ponieważ jego łagodny smak z łatwością pogodzi zróżnicowane smaki gości.

Jak powstaje wino frizzante?

Wino frizzante wytwarza się metodą Charmata, najczęściej kojarzoną z produkcją Prosecco. Takie trunki wymagają dwóch fermentacji. Ta powtórna przebiega w stalowych tankach z dwutlenkiem węgla. Podczas gdy wino spumante potrzebuje minimalnego ciśnienia 3 barów, wino frizzante nastawia się na pomiędzy 1-2,5 bara.

Polecane wino frizzante

Do najbardziej znanych lekko musujących win należy Prosecco frizzante. Szczególnie polecamy LA JARA Prosecco Frizzante, czyli produkt winnicy określanej jako geniusz Prosecco. Ten ekologiczny wytwórca działa nieprzerwanie już od końca XIX wieku. Doskonałym przykładem dbałości o szczegóły, z którego znana jest La Jara, jest właśnie Prosecco Frizzante o subtelnym smaku i wyrafinowanej strukturze.

Perlistość świetnie idzie w parze też z winem różowym. Przekonasz się o tym, sięgając po inspirowane włoskim latem MONTE SANTI Frizzante Rose. Jego elegancka słodycz, harmonijny bukiet i soczysta owocowość poradzą sobie nawet z największymi upałami i stanowią udane dopełnienie grillowania.

Z kolei polska KADARITA SOLEIL Frizzante Pineberry 1L intryguje smakiem białej truskawki. Obok niebanalnych wrażeń na podniebieniu, zapewnia także długotrwałe schłodzenie – zarówno przez trwały, słodkawy finisz, jak i za sprawą dużej butelki, która sprawi, że przyjemności nie będzie końca.

Warto też spróbować wina w puszce, które pomaga zachować świeżość bąbelków. MONTE SANTI Frizzante 330ML to doskonała odpowiedź na letnie pikniki czy imprezy w plenerze. Poręczna, lekka puszka zawiera wino o kusząco tropikalnym bukiecie. Znajdziemy w nim dojrzałe mango i naturalnie słodką brzoskwinię.

POLUB > Polub
SKOMENTUJ > Skomentuj