Drinki z winem słodkim i wytrawnym

Czy wino i napoje alkoholowe o wyższej zawartości procentów można ze sobą mieszać? A co z innymi składnikami jak świeże owoce czy korzenne przyprawy? Przed sezonem karnawałowym warto poznać sprawdzone przepisy na drinki z winem. Do wyśmienitego drinka często wystarczą zaledwie dwa składniki, dlatego nie musisz przechodzić skomplikowanego kursu miksologii. Sprawdź, jakie nowe smaki czekają na odkrycie.
Drinki z winem - czy warto?
Wino rzadko kojarzy się z koktajlami, a szkoda, bo nadaje się zarówno na rześkie drinki, gdy chcesz się ochłodzić, jak i do rozgrzewającego zimą aromatycznego drinka. Co więcej, do jego przyrządzenia pasuje tak czerwone, jak i białe wino. Coś dla siebie znajdą także fani różnych poziomów słodkości - w koktajlach znajdą miejsce wina półwytrawne, półsłodkie czy wytrawne.
Co więcej, smaczny drink na bazie wina to rewelacyjny pomysł dla tych, którzy na co dzień rzadko sięgają po wina.
Trudno o lepszą porę na zabawę z winem niż karnawał, dlatego przejrzyj nasze sugestie i wypróbuj swoje ulubione przepisy na drinki.
Jakie wina wybierać do drinków?
Przed miksowaniem wina z innymi alkoholami warto zastanowić się nad tym, jakie wino najlepiej odnajdzie się w koktajlowej szklance.
Aby dobrze łączyły się z innymi składnikami, wina powinny mieć prosty, najlepiej owocowy bukiet. Czerwone wina nie mogą być nazbyt taniczne. W tym celu szukaj wśród wina młodego. Zarówno białe, jak i czerwone wino starzone w beczce może w koktajlu wydawać się gorzkie.
Najlepsze drinki często mają nutę słodyczy, która wydobywa głębię smaku z pozostałych składników. Dlatego dobrze sprawdzą się półwytrawne i półsłodkie wina.
Drinki z winem z powodzeniem przyrządzisz na bazie białego wina lub tego o ciemniejszych barwach - czerwonego lub różowego. Rewelacyjnie odnajdzie się musujące białe wytrawne wino.
Swój wyjątkowy smak drinki z winem zawdzięczają udanej kompozycji, a nie jednemu składnikowi, dlatego użyte wino nie musi być z najwyższej półki. Wystarczy smaczne wino w średnim przedziale cenowym. To o bardzo złożonym bukiecie pozostaw sobie do samodzielnej degustacji.
Pomysły na drinki z białym winem
Drinki z winem białym to najpopularniejsza odmiana koktajli na bazie wina. A to dlatego, że młode wina białe z reguły są lekkie i świeże. Wybieraj szczepy o dość neutralnym, ale soczyście owocowym bukiecie, jak Pinot Grigio.
Znany na całym świecie jest zwłaszcza szprycer. To rześki drink, często pity w lecie, ale idealnie nada się także na wesele czy dłuższe przyjęcie, kiedy potrzebujesz nieco odświeżenia.
Ten niezwykle prosty drink porzebuje tylko dwóch składników. Przyrządza się go na bazie białego wina i wody sodowej z syfonu. W razie konieczności możesz ją jednak zastąpić mocno gazowaną wodą mineralną albo tonikiem. W zależności od efektu, jaki pragniesz uzyskać, wino z wodą miesza się w bardzo różnych proporcjach. Zmiksuj jedną miarę wina i aż cztery wody, żeby otrzymać bardzo lekkiego, przyjemnie świeżego drinka. Jeśli natomiast masz ochotę na coś mocniejszego, bardziej odpowiednie będą dwie miary wina na jedną wody.
Natomiast we Francji dużą estymą cieszy się kir. Przysmak z Burgundii łączy w sobie dwa regionalne produkty, czyli jakościowe białe wino odmiany Aligote oraz Creme de cassis, czyli słodki likier z czarnej porzeczki. Schłodzone składniki wystarczy zmieszać w proporcji 9 miar wina na 1 porcję likieru. Oryginalne Aligote z powodzeniem zastąpisz wytrawnym winem białym typu Riesling czy Sauvignon Blanc.
Pomysły na drinki z czerwonym winem
Wśród win czerwonych sięgaj po aromatyczne proste wina o niskim poziomie tanin. Najlepiej, żeby były młode i mocno owocowe, jak Tempranillo czy Garnacha.
Jeśli mowa o Tempranillo to nie sposób nie wspomnieć o hiszpańskiej sangrii. Ten klasyczny sposób na upały na całym Półwyspie Iberyjskim, natychmiast wprawi Cię w wyśmienity, wakacyjny nastrój. To kolejny bardzo łatwy w wykonaniu, a nieziemsko smaczny drink. Istnieje wiele wersji tego specjału, dlatego polecamy wyposażyć się w większą ilość wina w dobrej cenie i poeksperymentować.
Na pewno czerwone wino musisz zmieszać z pokrojonymi w cząstki świeżymi owocami, typu jabłko, gruszka i cytrusy. Pysznego posmaku do drinka dodają również owoce leśne, ananas, morela czy brzoskwinia.
Aby wino miało szansę wchłonąć smak i aromat wybranych owoców, optymalnie przyrządź tę mieszankę na dzień przed podaniem i pozostaw w lodówce na około 12h. W wersji na skróty, po prostu dolej do wina z owocami sok z pomarańczy i kilka kropli soku z cytryny. Jeżeli preferujesz słodkie drinki, dodaj też syrop cukrowy, a fani mocniejszych drinków mogą sangrię wzmocnić kieliszkiem tequili, brandy czy rumu. Jeszcze tylko odrobina wody gazowanej czy toniku, kostki lodu i rozkosznie gaszący pragnienie drink jest gotowy.
Co ciekawe, w Portugalii również z upodobaniem pija się sangrię, ale tam często robi się ją z użyciem białego wina i świeżych ziół.
Zimą chętniej sięgamy po swojski grzaniec, czyli podgrzewane czerwone wino doprawione korzennymi przyprawami. Tu znów mamy sporą dowolność w dodatkach do wina, chociaż klasycznie w chłodnych zakątkach Europy dodaje się do czerwonego wina cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu oraz ozdobnych gwiazdek anyżu.
W miarę możliwości warto kupić korzenne przyprawy w wersji niesproszkowanej np. cała laska cynamonu czy ziarenka kardamonu. W ostateczności może to być mieszanka przypraw do piernika, ale należy sprawdzić, żeby nie zawierała proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Całość wieńczymy plastrem pomarańczy i łyżką miodu, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Zawartość alkoholu można zwiększyć, dodając pod koniec gotowania kieliszek wódki, brandy albo rumu. Takiego rozgrzewającego czerwonego wina nie może zabraknąć w okresie świątecznym, np. po powrocie z pasterki.
Chociaż ten drink z winem nie zajmuje wiele czasu, doskonale rozumiemy, że po rozgardiaszu świątecznych przygotowań możesz nie mieć ochoty, by znowu stać w kuchni. Dlatego przed Wigilią wyposaż się w gotową mieszankę wina z korzennymi przyprawami - tradycyjny Grzaniec Galicyjski. Dostępna jest także w równie smacznej wersji bezalkoholowej.
Inspiracje na drinki z różowym winem
Wino różowe z natury jest lekkie i świeże, dlatego na jego bazie często powstają najlepsze drinki. Tu znów warto upewnić się, że kupujemy wino młode. Wśród rześkich szczepów nie ma sobie równych wspomniana już Garnacha. Gorąco polecamy też różowe vinho verde.
Różowe wino stanowi fantastyczną alternatywę do sangrii. W tej wersji dorzuć do wina truskawki, maliny i poziomki.
Godny polecenia drink z różowym winem to również Royal Mojito. Klasyczne Mojito w nowej odsłonie opiera się na połączeniu różowego, wytrawnego wina ze świeżymi dodatkami jak sok z połowy limonki i parę listków mięty. W wysokiej szklance ugnieć miętę, skórkę limonki i 2 łyżeczki cukru. Wrzuć kilka kostek lodu i zalej 45 ml białego rumu. Dolej sok limonkowy i wreszcie dopełnij szklankę różowym winem. Jej brzeg możesz ozdobić plasterkiem limonki czy listkami mięty.
Ciekawym pomysłem jest również zmrożone różowe wino, zmiksowane z arbuzem. Takie smoothie stanie się jeszcze bardziej orzeźwiające, jeżeli dorzucisz do niego parę listków mięty i kieliszek ginu.
Hit karnawału - drinki z winem musującym
Drinki na bazie musującego wina białego mają swoich licznych zwolenników.
Do tego celu najczęściej wykorzystuje się włoskie wino musujące Prosecco ze względu na długo utrzymujące się bąbelki, świetny stosunek jakości do ceny i oczywiście, cudowną świeżość.
Najsłynniejszy orzeźwiający napój alkoholowy z tym składnikiem to Aperol Spritz. Potrzebna Ci będzie porcja likieru z gorzkiej pomarańczy Aperol, Prosecco Brut lub Extra Dry oraz plastry pomarańczy. Zmieszaj wszystkie składniki, dodaj wodę gazowaną i już - doskonały na aperitif drink z winem jest gotowy, by się nim uraczyć.
Miłośników ma też Mimosa, czyli koktajl na bazie wina musującego i soku z pomarańczy, zmieszanych w równych proporcjach. Tradycyjnie w tym celu wykorzystuje się szampana, ale jeśli nie chcesz kupować wina za kilkaset złotych, z powodzeniem zastąpisz je wspomnianym Prosecco czy hiszpańską Cavą. Do tych drinków używa się wąskiego kieliszka, zwanego fletem.
Na bazie wina powstaje też wyśmienite Bellini, czyli Mimosa w wersji brzoskwiniowej. Równie wielu zwolenników ma soczyste Rossini - wino musujące zmiksowane z truskawkowym musem.
Więcej efektownych drinków z Prosecco na każdą okazję opisujemy pod tym linkiem.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz